ESB: Niska produktivnost u eurozoni mogla bi usporiti pad inflacije

pixabay.com
Europska središnja banka, Foto: Pixabay.com

Spor rast produktivnosti u Europi mogao bi usporiti pad inflacije na cilj Europske središnje banke od dva posto, rekla je članica Izvršnog odbora Europske središnje banke (ESB), Isabel Schnabel.

Schnabel je ukazala na brojne čimbenike koji stoje iza dugotrajne ekonomske slabosti eurozone u odnosu na Sjedinjene Američke Države, prenosi Reuters, uključujući manja ulaganja u tehnologiju, više birokracije i skuplju energiju.

Tvrdila je da bi to moglo odgoditi pobjedu ESB-a protiv visoke inflacije i vrijeme njenog prvog smanjenja kamatnih stopa.

“Ustrajno nizak, a nedavno čak i negativan, rast produktivnosti pogoršava učinke trenutnog snažnog rasta nominalnih plaća na jedinične troškove rada za tvrtke. To povećava rizik da tvrtke mogu prenijeti veće troškove plaća na potrošače, što bi moglo odgoditi povratak inflacije na naš cilj od dva posto”, rekla je Schnabel.

Ponovno potvrđujući svoje stajalište, Schnabel je rekla da to znači da ESB mora biti “oprezna” i ne snižavati stope “prerano” kako bi izbjegla drugi porast inflacije kao što se dogodilo 1970-ih.

Rekla je da su olakšavanje otvaranja i širenja uspješnih poduzeća i gašenje propalih među mjerama koje bi se mogle poduzeti za povećanje produktivnosti eurozone.

Veća produktivnost olakšala bi ESB-u izbjegavanje razdoblja previsoke i preniske inflacije, rekla je članica Izvršnog odbora ESB-a te naglasila da mjere koje pomažu tvrtkama da potaknu rast produktivnosti izravno podupiru monetarnu politiku u postizanju cilja osiguravanja stabilnosti cijena u srednjoročnom razdoblju.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari