Prva procjena Eurostata: Godišnja inflacija u eurozoni 2,6 posto, u Hrvatskoj 4,1 posto

Pixabay.com
Inflacija, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Očekuje se da će godišnja inflacija u europodručju biti 2,6 posto u veljači 2024., što je pad od 2,8 posto u siječnju prema brzoj procjeni statističkog ureda Europske unije, Eurostata.

Gledajući glavne komponente inflacije u europodručju, objavio je Eurostat, očekuje se da će hrana, alkohol i duhan imati najvišu godišnju stopu u veljači od četiri posto, u usporedbi s 5,6 posto u siječnju.

Slijede usluge s 3,9 posto, u usporedbi s četiri posto u siječnju, neenergetske industrijske proizvode, 1,6 posto, u usporedbi s dva posto u siječnju te energiju koja bilježi smanjenje od 3,7 posto, u usporedbi s padom od 6,1 posto u siječnju.

Eurostat
Prvi podaci Eurostata o inflaciji u veljači, Izvor: Eurostat

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču 2023. godinu objavio je u Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.

U odnosu na prethodni mjesec, to jest siječanj ove godine, porasla je za 0,2 posto.

“Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 5,5 posto, za usluge 6,4 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije 2,5 posto, a energiju 0,4 posto”, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na siječanj 2024., u komponenti energije cijene su porasle za 1,5 posto, a usluga za 0,5 posto Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene hrane, pića i duhana su pale za 0,4 posto, a industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 0,2 posto.

Prema prvoj procjeni Eurostat-a, godišnja stopa inflacije u veljači mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 4,8 posto, dok je na mjesečnoj razini, u odnosu na siječanj 2024., porasla za 0,3 posto.

DZS je najavio da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u veljači prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni – European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 15. ožujka.

16 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari