DZS: Potvrđena procjena stope inflacije u prosincu 2023. od 4,5 posto

Unsplash
Novac, ilustracija Foto: Ibrahim Boran on Unsplash

Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena u prosincu 2023. godine, iznosila je 4,5 posto na godišnjoj razini, dok je inflacija u cijeloj 2023. iznosila osam posto, potvrdio je Državni zavod za statistiku (DZS) u drugoj procjeni.

U odnosu na prethodni mjesec, to jest studeni 2023. godine, inflacija je u prosincu bila niža za 0,5 posto. To je blago usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom na to da je u studenome 2023. inflacija iznosila 4,7 posto.

Stopa od 4,5 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

„Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan te u segmentu usluga iznosila je po 6,3 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 3,9 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 0,6 posto“, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni 2023., u komponentama hrane, pića i duhana te onoj usluga cijene su porasle za po 0,1 posto. Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene energije pale su za 1,7 posto, a industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 1,2 posto.

Godišnja stopa inflacije u prosincu mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), koji služi za usporedbu inflacije među članicama EU, u Hrvatskoj je prošli mjesec iznosila 5,4 posto, dok je na razini cijele godine prosječna inflacija iznosila 8,4 posto.

15 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari