Potvrđeni podaci DZS: Inflacija u studenom 4,7 posto

Pixabay.com
Inflacija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Godišnja stopa inflacije u studenom je iznosila je 4,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS), potvrdivši prvu procjenu, što je i najniža stopa inflacije u više od dvije godine.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, u studenome 2023. godine, prema podacima DZS-a, u odnosu na studeni 2022. godine, u prosjeku su više za 4,7 posto, dok su u odnosu na listopad u prosjeku manje za 0,1 posto.

“Prema glavnim komponentama indeksa, na godišnjoj razini porast cijena ostvaren je u komponentama hrana, piće i duhan – za 7,4 posto, usluge za 6,9 posto te industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije za 4,8 posto, dok je pad cijena ostvaren u komponenti energija, i to za 3,4 posto“, priopćeno je iz DZS-a.

Na mjesečnoj razini porast cijena ostvaren je u komponentama industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije te hrana, piće i duhan, po svakoj komponenti za 0,2 posto, dok je pad cijena ostvaren u komponenti energija za 1,7 posto. Istodobno su cijene usluga u prosjeku ostale na istoj razini.

Prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u restoranima i hotelima, za 12 posto, hrana i bezalkoholna pića skuplja su za 7,9 posto, odjeća i obuća 7,5 posto, zdravlje 6,1 posto, rekreacija i kultura 5,6 posto, obrazovanje 5,4 posto, alkoholna pića i duhan te razna dobra i usluge po svakoj skupini za 5,1 posto.

Porast cijena na godišnjoj razini ublažilo je smanjenje cijena stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, za 0,5 posto.

Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za 1,4 posto te hrane i bezalkoholna pića, za 0,3 i zdravlja za 0,2 posto. Pojeftinili su prijevoz, za dva posto, restorani i hoteli za 0,6 posto te komunikacije, za 0,2 posto.

Inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena u studenome 2023. u odnosu na studeni 2022. iznosila je 5,5 posto, a u odnosu na listopad cijene su bile niže za 0,4 posto, objavio je DZS.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari