DZS: Inflacija na najnižoj razini u dvije godine – 4,7 posto

Pixabay.com
Inflacija, Foto: Pixabay.com

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u studenome 4,7 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najniža stopa inflacije u više od dvije godine, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

DZS je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u studenome stopa inflacije iznosila 4,7 posto u odnosu na studeni prošle godine, dok su u odnosu na prethodni mjesec cijene dobara i usluga pale za 0,2 posto.

To je znatno usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom da je u listopadu inflacija iznosila 5,8 posto. Stopa od 4,7 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, cijene hrane, pića i duhana porasle su na godišnjoj razini za 7,4 posto, usluga za 6,9 posto, a industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 4,8 posto. Cijene energije pale su, pak, za 3,4 posto na godišnjoj razini, pokazuje izvješće DZS-a.

Na mjesečnoj su razini cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije porasle za 0,2 posto, kao i cijene hrane, pića i duhana. Cijene usluga ostale su nepromijenjene, dok su cijene energije pale za 1,7 posto na mjesečnoj razini.

Rast potrošnje u Hrvatskoj – 6,5 posto

Potrošnja u maloprodaji u Hrvatskoj porasla je u listopadu sedmi mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to po najvećoj stopi u gotovo dvije godine, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva na početku četvrtog tromjesečja.

U DZS-ovom izvješću o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u listopadu realno porasla 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na listopad prošle godine porasla 6,5 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji na godišnjoj razini porasla sedmi mjesec zaredom, i to po najvećoj stopi od prosinca 2021. godine, kada je rast iznosio 6,7 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,8 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 10,7 posto, pokazuju podaci DZS-a. U prvih deset mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), rast prometa u trgovini na malo u listopadu ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i na početku četvrtog tromjesečja.

DZS je nedavno objavio da je u trećem tromjesečju ove godine BDP porastao za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je bio već 11. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, i to brže nego u prethodnom tromjesečju.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari