Stopa inflacije u Hrvatskoj prema DZS-u u prosincu usporila na 4,5 posto, prema Eurostatu – 5,4 posto

pixabay.com
Euro, Foto: Pixabay.com

Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, usporila je u prosincu na 4,5 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj 2023. iznosila osam posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema prvoj procjeni DZS-a, stopa inflacije je u prosincu u odnosu na mjesec ranije bila niža za 0,5 posto.

Stopa od 4,5 posto najniža je od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, inflacija za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan te u segmentu usluga iznosila je po 6,3 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 3,9 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 0,6 posto.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni 2023. u komponentama hrane, pića i duhana, te onoj usluga, cijene su porasle za po 0,1 posto.

Cijene energije, pak, pale su za 1,7 posto, a industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 1,2 posto.

Prvu procjenu u petak je objavio i Eurostat, a prema njima je godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u prosincu iznosila 5,4 posto, što je za 0,1 posto manje nego u studenom.

U cijeloj eurozoni prosječna godišnja stopa inflacije u prosincu iznosila je 2,9 posto, a višu stopu od Hrvatske imale su Slovačka, 6,6 i Austrija, 5,7 posto.

19 Odgovora

  1. Smanjenje inflacije na 4,5 posto u prosincu u Hrvatskoj je kao blagi udah nakon turbulentne 2023. godine s osam posto inflacije. Nadam se da će ova trenda smanjenja nastaviti, donoseći olakšanje za potrošače i gospodarstvo u idućim mjesecima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari