Eurostat: Inflacija usporila u EU, Hrvatska među zemljama s najvećim godišnjim rastom inflacije

Pixabay.com
Inflacija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) kojim je omogućena usporedba među zemljama EU, u eurozoni u siječnju ove godine iznosila je 2,8 posto, priopćio je Eurostat, statistički ured Europske unije. U prosincu 2023., je iznosila 2,9 posto.

Prve procjene o inflaciji u eurozoni Eurostat je objavio u veljači, a ovi podaci su potvrdili te informacije.

Godišnja stopa inflacije u EU iznosila je 3,1 posto u prvom mjesecu 2024., što znači da se smanjila u usporedbi s prosincem 2023. kada je iznosila 3,4 posto.

Prema tome, rast potrošačkih cijena u Europskoj uniji zamjetno je usporio na početku ove godine, a i u eurozoni je inflacija blago usporila. Lani je u siječnju godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila 8,6 posto, a u EU 10 posto, prema podacima Eurostata.

Najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije u eurozoni dale su usluge, za 1,73 posto, zatim hrana, alkohol i duhan, 1,13 posto, neenergetska industrijska roba, 0,53 posto, i energija 0,62 posto.

Najniži rast godišnje stope inflacije zabilježen je u Danskoj i Italiji, u obje zemlje 0,9 posto. Slijede ih Latvija, Litva i Finska gdje su potrošačke cijene bile više za 1,1 posto.

Najveću godišnju stopu inflacije u EU imala je Rumunjska, 7,3 posto. Nakon nje je Estonija u kojoj su cijene porasle za pet posto u usporedbi sa siječnjem prošle godine.

I Hrvatska je među zemljama u kojima je zabilježen najveći rast godišnje stope inflacije, 4,8 posto. Na mjesečnoj razini cijene su bile za 0,3 posto niže nego u mjesecu prije.

Eurostat ističe da je u usporedbi s prosincem, godišnja stopa inflacije pala u 15 članica, u jednoj je ostala stabilna, dok je u 11 porasla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari