DZS potvrdio prvotnu procjenu inflacije za siječanj, rast na godišnjoj razini za 4,1 posto

Freepik.com
Inflacija, ilustracija, Foto: Freepik.com

U siječnju 2024. je inflacija u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, bila veća za 4,1 posto na godišnjoj razini, što je najniža stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto, podaci su to Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U drugoj procjeni inflacije za siječnju 2024. DZS je objavio da je na mjesečnoj razini bila niža za 0,4 posto. Novi podaci potvrdili su prvotne procjene koje su bile objavljene početkom veljače ove godine.

Prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u siječnju ove godine u usporedbi s istim mjesecom lani, porasle su cijene u svim kategorijama osim stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva.

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupini restorani i hoteli i to za 10 posto. Cijene hrane i bezalkoholnih pića bile su veće za 6,5 posto, u skupini zdravlje porasle su za 5,5 posto, obrazovanje za 5,4 posto, a razna dobra i usluge bile su skuplje za 4,6 posto.

Istodobno, potrošačke cijene bile su veće u skupini rekreacija i kultura, za 3,9 posto, rasle su i kod alkoholnih pića i duhana te odjeće i obuće, u svakoj skupini za 3,8 posto. Prijevoz je poskupio za 3,7 posto, a komunikacije za tri posto.

Statistički podaci pokazali su da su na mjesečnoj razini najviše u prosjeku porasle cijene u skupini zdravlje i to za 2,1 posto, a na drugom mjestu su hrana i piće gdje je zabilježen rast od 1,3 posto. Cijene u komunikacijama bile su veće za 0,8 posto, kod raznih dobara i usluga za 0,7 posto te kod restorana i hotela za 0,3 posto. S druge strane, cijene odjeće i obuće pale su za 13,1 posto, a prijevoza za 0,3 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), na godišnjoj razini, cijene su porasle u komponentama hrana, piće i duhan, za 6,1 posto, kod usluga su bile veće za 5,9 posto, a kod industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 2,9 posto. Cijena energije je pak pala za 0,4 posto.

U siječnju ove godine u odnosu na prosinac 2023., porast cijena ostvaren je u komponentama hrana, piće i duhan, za 1,1 posto, te usluge, za 0,7 posto. Cijene su pale u komponentama industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 3,2 posto, i energija, za 0,5 posto.

DZS je objavio i podatke o inflaciji mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC). On je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Ti podaci su pokazali da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju na godišnjoj razini u prosjeku bile više za 4,8 posto, dok su na mjesečnoj razini u prosjeku bile niže za 0,3 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari