Obujam trgovine na malo u EU u padu, u Hrvatskoj – porast

Pixabay.com
Trgovina na malo, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Obujam trgovine na malo smanjen je za 0,5 posto u eurozoni i za 0,4 posto u Europskoj uniji, u poređenju sa siječnjem 2024. godine. Na godišnjoj razini, odnosno u usporedbi s veljačom 2023. godine, evidentiran je pad obujma trgovine za 0,7 posto u eurozoni i za 0,2 posto u EU, objavio je europski Ured za statistiku – Eurostat, u svojim prvim procjenama.

U europodručju u veljači 2024., u usporedbi sa siječnjem 2024., obujam trgovine na malo smanjen je za: hranu, piće, duhan za 0,4 posto, neprehrambene proizvode (osim motornih goriva) za 0,2 posto te za motorna goriva u specijaliziranim prodavaonicama za 1,4 posto.

U EU obujam trgovine na malo manji je za hranu, piće, duhan za 0,5 posto, neprehrambene proizvode (osim motornih goriva) za 0,1 posto, te za motorna goriva u specijaliziranim prodavaonicama za 0,9 posto, podaci su Eurostata.

Među državama članicama, za koje su dostupni podaci, najveći mjesečni pad ukupnog obujma trgovine na malo zabilježen je u Njemačkoj od 1,9 posto a slijede Belgija i Cipar sa smanjenjem ukupnog obujma trgovine s 1,8 odnosno  1,1 posto.

Najveći porast ukupnog obujma trgovine zabilježen je u Poljskoj za 1,4 posto, Hrvatskoj za 1,2 posto i Estoniji za jedan posto.

Na godišnjoj razini, u eurozoni u veljači 2024. u usporedbi s veljačom 2023. obujam trgovine na malo smanjeno je za hranu, piće, duhan za 1,4 posto, neprehrambene proizvode (osim motornih goriva) za 0,1 posto te motorna goriva u specijaliziranim prodavaonicama za 1,1 posto.

U EU obujam trgovine na malo na godišnjoj razini smanjen je za hranu, piće, duhan za 0,9 posto i motorna goriva u specijaliziranim prodavaonicama za 1,5 posto. Rast na godišnjoj razini bilježi se u sektoru neprehrambenih proizvoda (osim motornih goriva) za 0,6 posto. 

Najveći godišnji pad ukupnog obujma trgovine na malo zabilježen je u Belgiji, od 6,8 posto a slijede Slovenija s padom obujma trgovine na malo s 5,6 posto i Finska s padom od 3,7 posto. Najveći porast zabilježen je u Hrvatskoj, 9,2 posto, Rumunjskoj 8,7 posto i Luksemburgu 6,9 posto.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari