Poslovna aktivnost u eurozoni porasla u ožujku: Napokon dobre vijesti

Pixabay.com
Poslovna aktivnost, ilustracija Foto: Pixabay.com

Poslovna aktivnost u eurozoni marginalno je porasla u ožujku 2024., prvi puta u gotovo godinu dana, ali oporavak je bio neujednačen, uz oporavak uslužnog sektora i kontinuirani pad u industriji, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je za 1,1 bod na mjesečnoj razini i iznosio je 50,3 boda, izvijestila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješća za S&P Global, podigavši početnu procjenu za 0,4 boda.

Nova vrijednost blago je nadmašila granicu od 50 bodova, što znači da signalizira marginalni rast aktivnosti, prvi put od svibnja lani.

“Napokon nam opet stiže dobra vijest. Sektor usluga u eurozoni postupno se diže na noge, uz stabilizaciju aktivnosti u veljači i naznake umjerenog rasta u ožujku”, rekao je glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

Aktivnost u uslužnom sektoru ubrzala je u ožujku i porasla snažnije nego što su pokazivali preliminarni podaci, prenosi Hina.

“Posebno ohrabruje ponovni rast novih poslova, nakon osmomjesečne suše. Taj povoljni trend trebao bi se nastaviti uz podršku rasta plaća koji će nadmašiti inflaciju i time ojačati kupovnu moći kućanstava”, dodao je De La Rubia.

Aktivnost u industriji ponovo je smanjena u ožujku, još snažnije nego u veljači, i njezin pad gotovo je poništio dobar rezultat uslužnog sektora, upozoravaju autori izvješća. Ističu i velike razlike u rezultatima pojedinih zemalja.

“Španjolska i Italija pružile su najsnažniji poticaj eurozoni u cjelini najbržim rastom aktivnosti u gotovo godinu dana. U kombinaciji sa solidnim rastom irskog gospodarstva njihov je oporavak više nego nadoknadio kontinuirani, ali blaži pad dva najveća gospodarstva eurozone, Njemačke i Francuske”, navode.

Menadžeri i u industriji i u uslužnom sektoru istodobno su u prognozama za idućih 12 mjeseci pokazali najizraženiji optimizam od veljače 2022., razdoblja neposredno pred početak ruske invazije na Ukrajinu, pokazalo je istraživanje.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari