Pad poslovne aktivnosti eurozone manji od očekivanog, jačaju inflatorni pritisci

Freepik.com
Poslovna aktivnost, ilustracija, Foto: Freepik.com

U veljači 2024. poslovna aktivnost u eurozoni pala je blaže nego što je pokazivala preliminarna procjena S&P Globala, odražavajući rast dominantnog sektora usluga, prvi puta od srpnja prošle godine.

Na mjesečnoj razini, indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je za 1,3 boda, na 49,2 boda, prema podacima Hamburške komercijalne banke (HCOB) koja sastavlja izvješća za S&P Global. Preliminarna procjena pokazivala je vrijednost od 48,9 bodova. Sve vrijednosti niže od 50 bodova označavaju pad aktivnosti, dok više vrijednosti označavaju rast.

Istraživanje je pokazalo da je rast aktivnosti u sektoru usluga bio jači od pada u industriji, koji je bio snažniji nego početkom godine. PMI indeks za sektor usluga porastao je na 50,2 boda, u odnosu na siječanj ove godine kada je iznosio 48,4 boda. Preliminarni podaci pokazali su da je iznosio 50 bodova, a to upućuje na stagnaciju.

“Sektoru usluga možda je bolje krenulo u 2024. nego što se očekivalo. Iako je rast aktivnosti marginalan, dopunjavaju ga pozitivna kretanja drugih PMI podindeksa”, kazao je glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia.

Dodao je da stabilnost novih poslova navodi na zaključak o mogućoj promjeni trenda u potražnji i da je ekonomska vitalnost uslužnog sektora eurozone koncentrirana uglavnom u zemljama na jugu Europe.

Pokazatelj očekivanja menadžera dosegnuo je najvišu razinu u više od godinu dana, signalizirajući optimizam u prognozama poslovanja u idućih 12 mjeseci, a poslodavci su zapošljavali više radnika nego u siječnju 2024.

“Zapošljavanje se obično smatra pokazateljem koji prati gospodarska kretanja s određenim vremenskim odmakom pa trend njegova rasta ukazuje na sve izraženiji optimizam i signalizira nastavak oporavka sektora”, objasnio je de la Rubia.

Istraživanje HCOB-a razotkrilo je i naznake jačanja inflatornih pritisaka, što se očituje u rastu indeksa cijena inputa i outputa. Indeks proizvođačkih cijena porastao je u veljači ove godine za 0,2 boda, na 54,4 boda, najvišu razinu u devet mjeseci.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari