S&P 500, Nasdaq i japanski Nikkei indeks ponovno na rekordnim razinama

Burze, Foto: Alesia Kozik/Pexels

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se pripisuje rastu cijena dionica tehnoloških kompanija.

Dow Jones porastao je 0,12 posto, na 38.996 bodova, S&P 500 0,52 posto, na 5.096 bodova, a Nasdaq indeks 0,90 posto, na 16.091 bod.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa povezuju se s rastom cijena dionica proizvođača čipova Nvidia i Advanced Micro Devices.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci o inflaciji, koji su bili u skladu s očekivanjima.

U siječnju je, piše Hina, indeks cijena za osobnu potrošnju, uključujući energiju i hranu, porastao za 0,3 posto na mjesečnoj i 2,4 posto na godišnjoj razini.

To je donekle učvrstilo procjene na tržištu da bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope u lipnju, no čelnici Feda poručuju da nema razloga žuriti s rezom kamata.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle, kao i na Wall Streetu, s iznimkom kineskih burzi koje zaostaju zbog slabih gospodarskih pokazatelja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u plusu gotovo dva posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,6 posto. U Južnoj Koreji se zbog praznika ne radi.

Japanski Nikkei indeks dosegnuo je novu rekordnu razinu jer se ulagači nadaju da će tamošnja središnja banka nastaviti voditi izuzetno poticajnu monetarnu politiku, s obzirom da su objavljeni podaci pokazali da je industrijska aktivnost u veljači snažno pala, što je posljedica slabosti potražnje.

Ni rast kineskog gospodarstva nije na čvrstim nogama, na što ukazuje pad PMI indeksa industrijske aktivnosti u veljači peti mjesec zaredom.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari