Nastavlja se oprezno trgovanje na Wall Streetu i azijskim burzama

Kampus Production/Pexels
Burze, ilustracija, Foto: Kampus Production/Pexels

Na Wall Streetu su i u srijedu burzovni indeksi blago pali jer ulagači nisu bili skloni rizičnijim investicijama uoči objave novog izvješća o inflaciji u SAD-u.

Dow Jones je pao 0,06 posto, na 38.949 bodova, S&P 500 0,17 posto, na 5.069 bodova, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 15.947 bodova.

Nakon što su prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, zbog euforije oko razvoja umjetne inteligencije, posljednjih dana na tržištu vlada oprez, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 pali s rekordnih razina.

Kako je vrhunac sezone objava poslovnih rezultata kompanija prošao, tako su se u fokus ulagača vratili makroekonomski podaci i špekulacije o tome kada će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope.

Nedavni podaci o potrošačkim cijenama, piše Hina, pokazali su da je inflacija u SAD-u u siječnju neočekivano porasla. Ostali podaci pokazuju da gospodarstvo i dalje znatno raste i da je tržište rada čvrsto.

Stoga čelnici FED-a poručuju da nema potrebe žuriti sa smanjenjem kamata.

I na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno pa je tako MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u sedam sati bio u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks manji 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,5 posto. U Australiji i Šangaju porasle su, pak, između 0,5 i 1,1 posto.

Japanski Nikkei indeks, koji je ovih dana dosegnuo rekordne razine, balansira na rubu pozitivnog i negativnog područja jer je jedan od dužnosnika tamošnje središnje banke poručio da treba napustiti izuzetno poticajnu monetarnu politiku, kakva se vodi već godinama.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari