Blaži pad poslovne aktivnosti u eurozoni na početku 2024.

Pixabay.com
Poslovna aktivnost, ilustracija Foto: Pixabay.com

Poslovna aktivnost u eurozoni smanjila se i u siječnju 2024., iako nešto blaže nego na kraju 2023. godine, ali poslovni čelnici nadaju se snižavanju ključnih kamatnih stopa i popuštanju pritiska visokih troškova života, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u siječnju 2024. za 0,3 boda u odnosu na prosinac 2023. godine, na 47,9 bodova, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HBOC) koja sastavlja izvješća za S&P Global, prenosi Hina.

Time se njegova vrijednost osmi mjesec zaredom zadržala ispod 50 bodova, signalizirajući pad aktivnosti.

Blaži pad aktivnosti odražava naznake stabilizacije u proizvodnom i u uslužnom sektoru. Potražnja za robom i uslugama ponovo se smanjila, ali najblaže od sredine prošle godine, a usporio je i pad izvoza.

Kompanije su ipak poslovanje održavale realizacijom “starih” narudžbi čija se razina smanjila po 18 puta u proteklih 19 mjeseci, i to istim tempom kao i u prosincu 2023.

Podaci upućuju na zaključak da je eurozona i na početku godine bilježila najdublji pad aktivnosti od 2013., ako se izuzmu mjeseci na početku pandemije, upozorava HBOC.

Ulazni troškovi u industriji ponovo su se u prosjeku smanjili, unatoč poremećajima u transportu kroz Crveno more i produljenim rokovima nabave sirovina i poluproizvoda, prvi puta u godinu dana, ističu.

Unatoč dodatnim troškovima zbog kašnjenja pošiljki, ulazni troškovi u industriji oštro su se u prosjeku smanjili i u siječnju 2024. godine. U uslužnom sektoru porasli su pak najsnažnije u osam mjeseci, što se očitovalo najsnažnijim ukupnim rastom cijena inputa od svibnja 2023. U takvim uvjetima rast prodajnih cijena blago je ubrzao, treći mjesec zaredom, utvrdili su autori istraživanja.

Poslovni čelnici ponovo su iskazali optimizam u prognozama poslovanja u idućih 12 mjeseci, polažući nade u blaži pritisak troškova života i snižavanje kamatnih stopa te oporavak domaće i inozemne potražnje.

7 Odgovora

  1. Sve kasni, nabave, pa tako i pošiljke. Ne čudim se produljenim rokovima, pa to je i logicno.
    Kad olabave osnovni životni troškovi bit će i veće potražnje za raznoraznom robom pa tako i uslugama, pa će se i povećati i poslovna aktivnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari