Poslovna aktivnost u eurozoni smanjila se u rujnu

Pixabay.com
Posao, ilustracija Foto: Pixabay.com

Poslovna aktivnost u eurozoni smanjila se i u rujnu, iako blaže nego u prethodnom mjesecu, izvijestio je u petak S&P Global, upozorivši ipak na najveći pad potražnje za uslugama od kraja pandemijske 2020. godine.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u rujnu za 0,4 boda u odnosu na kolovoz, na 47,1 bod, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HCOB), koja sastavlja izvješća za S&P Global. Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti, a one više njihov rast, prenosi Hina.

Blaži pad u rujnu prati rezultat uslužnog sektora dok je aktivnost u industriji ponovo naglo oslabila.

Uteg gospodarstvu bio je najoštriji pad potražnje u rujnu od kraja pandemijske 2020. godine i drugog vala pandemije, s težištem na uslužnom sektoru, primjećuje S&P Global.

Kada se izuzmu mjeseci koje su obilježila pandemijska ograničenja, potražnja za uslugama potonula je najsnažnije od svibnja 2013. godine, ističu u izvješću.

“Rezultati indeksa za uslužni sektor eurozone skiciraju sumornu sliku”, konstatira glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia, dodavši da bi se gospodarstvo eurozone po njegovoj procjeni trebalo smanjiti u trećem tromjesečju za 0,4 posto.

Industrija se pak okrenula realizaciji starih narudžbi čiji se indeks spustio na najnižu razinu od svibnja 2020. i prvog vala pandemije.

Među gospodarstvima obuhvaćenim istraživanjem najviše je smanjena aktivnost u Njemačkoj i Francuskoj dok je u ostalima bila više-manje stabilna.

Poslovni čelnici u zoni primjene zajedničke europske valute suzdržaniji su u prognozama za idućih 12 mjeseci, iako očekuju rast aktivnosti, pokazalo je istraživanje.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari