Poslovna aktivnost u eurozoni smanjena u srpnju

pixabay.com
Poslovna aktivnost u EU, ilustracija Foto: Pixabay.com

Poslovna aktivnost u eurozoni smanjila se u srpnju, odražavajući najveći pad u industriji od početka pandemije covida 19 i smanjenu potražnju za uslugama, pokazalo je istraživanje S&P Globala, objavila je Hina.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u srpnju za jedan bod u odnosu na lipanj, na 48,9 bodova. Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti.

„Industrija je i dalje Ahilova peta eurozone. Proizvođači su i u srpnju ubrzanim tempom smanjivali proizvodnju dok aktivnost u uslužnom sektoru i dalje raste, ali znatno sporije nego početkom godine”, rekao je Cyrus de la Rubia, ekonomist Hamburške komercijalne banke (HCOB), koja i sastavlja izvješća za S&P Global.

Aktivnost u industrijskom sektoru zabilježila je najveći pad od početka pandemije u proljeće 2020. godine, a u uslužnom sektoru porasla je najslabije od početka godine, prateći pad potražnje.

Kada se uzmu u obzir industrijska dobra, piše Hina, pad potražnje bio je u srpnju najsnažniji od veljače 2009. godine, ističu u HCOB-u. „Gospodarstvo eurozone vjerojatno će se još više smanjiti u mjesecima koji dolaze, budući da uslužni sektor (iz mjeseca u mjesec) posustaje”, stoji u izvješću.

Cjenovni pritisci dodatno su oslabili, pokazalo je istraživanje, uz najveći pad cijena u industriji od globalne financijske krize. U uslužnom sektoru cijene su pak porasle najslabije u gotovo dvije godine.

To ipak neće biti dovoljno Europskoj središnjoj banci (ECB), procjenjuje De La Rubia, “budući da cijene u privatnom sektoru još uvijek blago rastu, isključivo u opsežnom uslužnom sektoru”.

“Zato predsjednica ECB-a Christine Lagarde sigurno neće uzmaknuti (pred kritikama) i podići će kamatne stope na idućoj sjednici krajem srpnja za 25 baznih bodova”, prognozira ekonomist HCOB-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari