EU burze: Španjolska bilježi najveći pad

pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Španjolska burza predvodi po gubitcima među europskim tržištima kapitala, nakon što su rezultati izbora održani u nedjelju u toj zemlji pokazali kako nema jasnog pobjednika, što znači da prestoji razdoblje političkih neizvjesnosti, a to izaziva nervozu kod investitora.

Španjolski Ibex pao je po otvaranju burze 1,3 posto, na najnižu razinu u zadnjih tjedan dana, nakon što su rezultati općih izbora u Španjolskoj onemogućili i lijevom i desnom bloku brzo formiranje vlasti, prenosi Hina.

Najviše su pale cijene dionica madridskih komunalnih kompanija, u koje je već bila uračunata pobjeda desnice. Pritom je dionica Endese pojeftinila 3,7, a Iberdrole 1,4 posto. Dionice španjolskih banaka, pak, izgubile su na cijeni u projseku 1,9 posto.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 9,30 sati u minusu 0,3 posto, pri čemu je većina najvažnijih europskih tržišta kapitala, kao i većina sektora bila u minusu. Po gubitku je predvodio bankarski sektor, s prosječnim padom cijena od 0,8 posto, a potom telekom sektor, za 0,6 posto.

Istodobno, londonski Ftse bio je u minusu 0,22 posto, na 7.647 bodova, frankfurtski DAX 0,2 powto, na 16.144 bodova, a pariški CAC za 0,45 posto, na 7.399 bodova. Očekuje se i nastavak sezone objave financijskih izvešća kompanija, pri čemu bi danas oposlovne rezultate trebali objavti Vodafone, Julius Baaer i Poste Italiane.

Hina prenosi i da investitori oprezno trguju i uoči zasjedanja Europske središnje banke u četvrrak na kojem se očekuje novo dizanje kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda, a pozorno će se pratiti i izjave predsjednice ECB-a Christine Lagarde u potrazi za signalima daljnjeg smjera monetanre politike u eurozoni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari