Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači

Pixabay.com
Industrija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Proizvodna aktivnost u eurozoni smanjila se i u veljači, dvadeseti mjesec zaredom, odražavajući tvrdokorno slabu potražnju i posrtanje Njemačke, koja je zasjenila dobre rezultate na ‘rubovima’ eurozone, pokazalo je izvješće S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone kliznuo je u veljači za 0,1 bod u odnosu na siječanj, na 46,5 bodova, objavila je Hamburška komercijalna banka (HCOB), koja sastavlja izvješće za S&P Global.

Vrijednost indeksa zadržala se tako ispod 50 bodova 20. mjesec zaredom, signalizirajući pad aktivnosti, pokazuje izvješće. Aktivnost u industriji eurozone smanjila se zbog oštrog pada u Njemačkoj, konstatiraju u HCOB-u.

“Najbolje rezultate bilježila je pak periferija eurozone pa su tako Grčka i Irska zabilježile najsnažniji rast u 24 odnosno 20 mjeseci“, navodi se u izvješću koje prenosi Hina.

Izdvojili su i Španjolsku čija je industrija bilježila rast aktivnosti prvi puta u gotovo godinu dana.

Tvornice u eurozoni smanjile su broj zaposlenih deveti mjesec zaredom, a proizvodnju su odražavale realizacijom starih narudžbi, kao što čine već gotovo dvije godine.

Indeks novih narudžbi zadržao se ispod razine od 50 bodova, signalizirajući slabljenje potražnje za industrijskom robom 22. mjesec zaredom.

Tračak nade ulijevaju pak postojana očekivanja menadžera o povećanju proizvodnje u idućim mjesecima, prema vrijednosti odgovarajućeg indeksa od 57,1 bod, nepromijenjenoj u odnosu na siječanj kada je dosegnula najvišu razinu od prošlogodišnjeg travnja, pokazuje izvješće.

12 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari