Na početku 2024. gospodarstvo eurozone signalizira stabilizaciju

Freepik.com
Burze, ilustracija, Foto: Freepik.com

Gospodarstvo eurozone signaliziralo je stabilizaciju u siječnju 2024., uz blaži pad industrijske proizvodnje i novih narudžbi te rast poslovne aktivnosti na jugu Europe, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u siječnju za 0,3 boda u odnosu na prosinac 2023. i iznosio je 47,9 bodova, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HBOC) koja sastavlja izvješća za S&P Global. Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one više njihov pad, prenosi Hina.

Početak godine donio je prve znakove poboljšanja u gospodarstvu eurozone, uz blaži pad poslovne aktivnosti i novih narudžbi, utvrdio je HBOC.

“Iako je indeks još uvijek ispod ključnog praga od 50 bodova pa ukazuje na slabiju poslovnu aktivnost u eurozoni, signalizirao je najblaži pad od prošlog srpnja”, ističu u ovoj banci.

Blaži pad industrijske proizvodnje nadoknadio je izrazitije pogoršanje u sektoru usluga, objašnjavaju.

Potražnja za robom i uslugama ponovo je oslabila, ali najblaže od sredine prošle godine, a zapošljavanje se stabiliziralo.

Ulazni troškovi i prodajne cijene porasli su pak najsnažnije u osam mjeseci, odražavajući izraženija poskupljenja u uslužnom sektoru, a očekivanja poslovnih čelnika dosegnula su najvišu razinu od prošlog proljeća.

Zemlje na jugu eurozone bilježile su bolje rezultate od onih na sjeveru, pa je tako španjolski PMI signalizirao rast aktivnosti, a prag od 50 bodova prekoračila je i Italija. U Njemačkoj i Francuskoj vrijednost PMI-ja signalizirala je pak kontinuirani pad, primjećuje HBOC.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari