HNB: Glavni rizik i dalje povišena inflacija, a usporava i gospodarstvo eurozone

HNB
Hrvatska narodna banka; Foto: Božidar Bengez/HNB

Rizici u financijskom sustavu Republike Hrvatske u trećem tromjesečju 2023. ostali su uglavnom nepromijenjeni, uz nešto nepovoljnije srednjoročne izglede, navodi se u novom, listopadskom izdanju HNB-ove publikacije Makroprudencijalna dijagnostika.

Među glavnim se rizicima i dalje izdvaja povišena inflacija, a na početku trećeg tromjesečja postale su vidljive i naznake usporavanja gospodarstva europodručja, što se ogledalo i u slabijim visokofrekventnim pokazateljima za Hrvatsku.

Unatoč pooštravanju uvjeta financiranja, kreditna je aktivnost i dalje prilično snažna, a uz visoku likvidnost te povećanje razlike između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa, profitabilnost banaka dosegnula je najviše zabilježene razine posljednjeg desetljeća.

Međutim, u srednjem roku rezultati banaka mogli bi biti pod negativnim utjecajem smanjivanja kvalitete imovine povezanog s rastom kamatnih stopa i usporavanjem gospodarstva.

Rastući inflatorni pritisci, navodi se u izvješću, za sada su pozitivno utjecali na poslovanje korporativnog sektora, ali na njihove bi rezultate u idućem razdoblju mogli utjecati porast troška servisiranja duga i neizvjesna gospodarska kretanja.

Otpornost kućanstava podupire snažno tržište rada i oporavak realnih dohodaka.

Na tržištu stambenih nekretnina nastavio se trend rasta cijena, uz primjetno usporavanje aktivnosti u odnosu na prošlu godinu, koje bi moglo upućivati na rast rizika preokreta ciklusa.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari