U veljači usporio pad poslovne aktivnosti u eurozoni

Pixabay.com
Poslovna aktivnost, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Pad poslovne aktivnosti u eurozoni usporio je u veljači 2024., odražavajući naznake oporavka u uslužnom sektoru, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u veljači za jedan bod u odnosu na siječanj, na 48,9 bodova, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HBOC) koja sastavlja izvješća za S&P Global. Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti, a one više njihov rast, prenosi Hina.

“Pojavio se tračak nade da se eurozona bliži oporavku, što se posebno vidi u uslužnom sektoru”, objašnjava ekonomist HCOB-a Norman Liebke, dodajući da je poslovna aktivnost uslužnih kompanija u veljači stagnirala, nakon šest mjeseci pada.

Doza optimizma nazire se i u zapošljavanju, napominje Liebke, budući da poslodavci zapošljavaju više radnika nego u siječnju 2024.

Industrija je pak ponovo bilježila pad aktivnosti, i to snažniji nego na početku godine, utvrdio je HBOC.

“Proizvodni sektor uteg je europskom gospodarstvu. To jasno pokazuje nagli pad proizvodnje i smanjenje novih narudžbi. Sukladno tome, anketirane tvrtke dodatno su smanjile broj radnika, a poslovni izgledi za sljedećih dvanaest mjeseci ostaju ispod dugoročnog prosjeka, što odražava pesimizam”, rekao je Liebke.

U skupini vodećih gospodarstava Njemačka je bilježila snažniji pad poslovnih aktivnosti nego u siječnju. U Francuskoj pad je pak bio znatno blaži nego na početku godine.

“Njemačka je kočnica rastu eurozone. Dok se Francuska snažnije oporavlja i u uslužnom i u proizvodom sektoru, Njemačka zaostaje. Poticaj Francuskoj bio je u prvom redu sektor koji izvozi usluge, koji je u Njemačkoj usporio”, možda zbog pojačanih aktivnosti u turizmu, nagađa ekonomist HBOC-a.

Poslovni čelnici očekuju poboljšanje u idućih 12 mjeseci, posebno u sektoru usluga, pokazalo je istraživanje njemačke banke.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari