Pala aktivnost u industriji eurozone u ožujku

Freepik.com
Industrija, ilustracija Foto: Freepik.com

Aktivnosti u industriji eurozone pala je i u ožujku 2024., odražavajući kontinuirano posustajanje potražnje i probleme u dva vodeća proizvođača, Njemačkoj i Francuskoj, pokazalo je izvješće S&P Globala.

Konačni indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je za 0,4 boda u odnosu na veljaču, na 46,1 bod, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješće za S&P Global. Pad je ipak nešto blaži nego što je pokazivala preliminarna procjena.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, a PMI za industriju zadržao se ispod te razine već 21 mjesec zaredom, prenosi Hina.

Pad tvorničkih aktivnosti prije svega odražava slabu potražnju, što se očituje u padu indeksa novih narudžbi u ožujku, 23. mjesec zaredom, unatoč smanjenju tvorničkih cijena, i to najizraženijem od studenog prošle godine.

Istraživanje je pokazalo i da su proizvođači u zemljama koje koriste zajedničku europsku valute ponovno smanjili broj zaposlenih.

U skupini četiri vodeće industrijske sile, Njemačka i Francuska u lošoj su situaciji, dok su Španjolska i Italija u veljači i ožujku ove godine bilježile blagi oporavak, napominje glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

“No, to do sada nije bilo dovoljno da eurozona u cjelini ponovo počne bilježiti rast”, upozorava, naglašavajući da se promjena trenda može očekivati tek kada sve četiri države ponovo budu u pogonu.

Svijetla su pak točka poboljšana očekivanja poslovnih čelnika, iskazana u rastu odgovarajućeg indeksa na najvišu razinu u gotovo godinu dana, na 57,4 boda.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari