Industrija eurozone zaključila 2023. padom aktivnosti

Pixabay.com
Pad industrijske aktivnosti, ilustracija Foto: Pixabay.com

Industrija eurozona zaključila je 2023. godinu padom aktivnosti, izvijestila je tvrtka S&P Global, procijenivši da je zona primjene zajedničke europske valute vjerojatno u recesiji.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone bio je u prosincu gotovo nepromijenjen u odnosu na studeni i iznosio je 44,4 boda, utvrdila je Hamburška komercijalna banka (HBOC) koja sastavlja izvješća za S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, a one više njihov rast, prenosi Hina.

“Proizvodni sektor eurozone bilježio je pad i na kraju 2023. uz kontinuirano smanjenje proizvodnje i gubitak radnih mjesta u industriji sedmi mjesec zaredom”, konstatira glavni ekonomist HBOC-a Cyrus de la Rubia.

PMI se više-manje zadržao na razini iz studenog, što signalizira kontinuirani pad aktivnosti i potražnje za industrijskom robom, dodao je ekonomist njemačke banke.

Podaci navode na zaključak da je BDP eurozone pao i u četvrtom tromjesečju i da je eurozona stupila u recesiju, istaknuo je De la Rubia.

“Što se tiče četiri vodeća gospodarstva eurozone, prosinačka ljestvica s rezultatima industrije mučno je štivo. Najmanje je mučno u Španjolskoj čiji PMI signalizira blaži pad ekonomske aktivnosti nego u Italiji, čija pak industrija bilježi blaži pad nego ona u Njemačkoj. Francuska je na začelju”, navodi.

Poslovni čelnici iskazali su ipak izraženiji optimizam u prognozama za 2024. vjerojatno zato što predviđaju da bi Europska središnja banka mogla sniziti ključne kamatne stope, nagađa, izdvojivši među mogućim motivima poboljšanje očekivanja i niže cijene energije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari