Mobilna industrija zaradila 910 milijardi eura gospodarstvima u EU

Pixabay.com
GSMA: 5G mobilna tehnologija dominantna do 2028. godine, Foto: Pixabay.com

U Europi će se u idućih pet godina, odnosno do 2028. godine, mobilni podatkovni promet utrostručiti, najviše zbog očekivanog porasta usvajanja 5G sustava ali i migracija na 4G mreže u zemljama srednje i istočne Europe – nova su predviđanja Svjetskog industrijskog udruženja operatora mobilnih mreža – GSMA, stoji u izvješću o mobilnoj ekonomiji za Europu 2023.

U Izvješću iz GSMA navode i da je 2022. godine, mobilna industrija europskim gospodarstvima pridonijela s 910 milijardi eura, što je 4,3 posto europskog BDP-a, kao i da je produktivnost na temelju mobilnih uređaja ekonomskoj vrijednosti u cijeloj Europi pridonijela sa 670 milijardi eura i 2,2 milijuna radnih mjesta koja podržavaju taj poslovni ekosustav.

“Do 2030. očekuje se da će gospodarski doprinos mobilnog sektora prijeći jedan bilijun eura, djelomično potaknut povećanim prihvaćanjem mobilnih usluga u drugim sektorima”, kaže se u izvješću GSMA.

Izvješće ukazuje i na to da su pretplatnici koji već koriste 5G usluge zainteresirani i za dodavanje usluga velike propusnosti u ugovore, prenosi Hina, što povezuju i s rastućom popularnošću usluga za visokokvalitetno igranje, raznih aplikacija i video sadržaja.

Operatori u Europi su i prošle godine pokazali rast poslovanja i ulaganja, no očekivani rast potražnje za podatkovnim prometom zahtijevat će daljnja ulaganja u nadogradnju mreža, koja će do 2030. prema očekivanima doseći oko 198 milijardi eura”, ističe se u izvješću GSMA.

Predviđaju i da će 5G mobilna tehnologija do 2028. postati dominantna u Europi, najviše potaknuta rastom u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i da je kontinuirani rast ublažen zabrinutošću oko utjecaja politika, koje koče ulaganja u mrežne tehnologije sljedeće generacije u Europi, što prijeti njezinom globalnom digitalnom vodstvu te ambicioznim ciljevima digitalnog desetljeća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari