Telekomi u Hrvatskoj u sezoni bilježe rast roaming prometa i do 30 posto

Pixabay.com
Prihod od roaminga u Hrvatskoj u porastu, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Turistička ljetna sezona s pojačanim dolascima stranih turista u Hrvatsku i ove je godine znatno utjecala na porast posjetitelja i prometa u roamingu u telekomunikacijskim mrežama, koji je bio i do 30 posto veći nego lani, priopćili su iz tri najveća telekoma u Hrvatskoj.

Zbog pojačanog dolaska turista u Hrvatsku telekomi svake godine, posebno za ljetne mjesece, dodatno povećavaju kapacitete mreža na svim lokacijama u turističkim područjima, kako bi se telekomunikacijske veze odvijale nesmetano i u roamingu tj. tijekom „gostovanja“ stranaca u domaćim mrežama.

Ta usluga omogućuje pozive, poruke i mobilni internet dok su korisnici u inozemstvu, odnosno iz drugih zemalja u Hrvatskoj, pri čemu se najčešće automatski spajaju na mreže telekoma tzv. roaming partnera.

Ovog ljeta, po zadnjim dostupnim cjelovitim podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ) iz eVisitora, u Hrvatskoj su kao i svake godine od ukupnog broja turista većinu činili stranci, piše Hina.

U lipnju ih je u Hrvatskoj boravilo 5,5 milijuna ( od ukupnih 6,7 milijuna) ili 18 posto više nego u istom mjesecu lani, u srpnju je stranih turista došlo 10 milijuna (od ukupnih 11,5 milijuna) ili ili 11,2 posto više nego u lanjskom srpnju, dok ih je u kolovozu stiglo 14,2 milijuna (od ukupnih 16,2 milijuna) ili 8 posto više nego u kolovotu lani.

Svi strani turisti, bilo da su iz zemalja EU-a, kojima se roaming naplaćuje kao i komuniciranje u vlastitim zemljama, bilo da su izvan EU i Europe, kojima se naplaćuje po različitim tarifama, koriste roaming na putovanju i pritom očekuju da veze dobro rade i da se brzo i lako spajaju na internet.

HT: U vrhuncu sezone s 30 posto većim mobilnim prometom

Iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj, Hrvatskog telekoma (HT), za Hinu kažu da se na obali tijekom turističke sezone višestruko povećava broj stranih turista u njihovoj mobilnoj mreži. 

“Turistička sezona definitivno utječe na porast prometa u mrežama na obali. U najprometnija četiri tjedna, zadnja dva u srpnju i prva dva u kolovozu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani zabilježili smo rast prometa od gotovo 30 posto u mobilnoj mreži te sličan porast u mobilnoj mreži u svih sedam morskih županija”, kažu iz HT-a.

Naglašavaju i da su u vrhuncu sezone za više od pet posto povećali prosječne brzine, uz 15 postotno smanjenje područja na kojima se mreža našla pod pritiskom zbog iznimno velikih opterećenja, kao i da se s približavanjem ljeta svake godine povećava i potražnja domaćih pružatelja usluge smještaja te ugostiteljskih i maloprodajnih objekata za fiksnim i mobilnim telekomunikacijskim uslugama i digitalnim rješenjima kako bi gostima pružili što bolje i kvalitetnije usluge. Za prihode od roaminga ove godine kažu da su u okvirima planiranih.

A1 Hrvatska i Telemach također bilježe više roaming prometa

I telekom A1 Hrvatska bilježi rast broja posjetilaca u roamingu. Do kraja godine s 5G mrežom obuhvatit će 90 posto populacije, s time da su tom mrežom, kažu za Hinu, pokrivene već najopterećenije turističke i nautičke destinacije.

“Svake godine bilježimo značajan porast prometa i posjetitelja u roamingu. Ove godine imamo čak 11 posto više posjetitelja u roamingu, koji su generirali čak 26 posto više prometa u odnosu na lanjsko razdoblje lipanj-kolovoz”, iznose iz A1.

“Turistička sezona je ove godine bila vrlo uspješna i za Telemach, Bilježimo značajno povećanje prodaje turističkih paketa u odnosu na 2022.”, kažu iz tog telekoma o roamingu ovog ljeta u Hrvatskoj.

„Prihodi od turističko-ugostiteljskog segmenta važan su izvor prihoda, ali je u odnosu na druge sektore njegov udio minimalan”, kažu iz Telemacha.

2 Odgovora

  1. Bitno je da mreža ne bude preopterećena kako bi se normalno mogao koristiti mobilni internet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari