Industrija u Nizozemskoj dobiva do 46 milijardi eura „fosilnih subvencija“

pixabay.com
Zelena energija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Industrijske kompanije u Nizozemskoj dobivaju od 39 do 46 milijardi eura „fosilnih subvencija“ godišnje, objavila je Vlada Nizozemske u izvješću.

„Fosilne subvencije“ obuhvaćaju široku lepezu mjera, pokazalo je izvješće koje prenosi Hina, pa tako zrakoplovni sektor dobiva porezne olakšice za gorivo, a industrijski proizvođači za ugljikovodike u proizvodnom procesu.

Veliki industrijski potrošači mogu pak računati na relativno niske porezne stope.

“Detaljno smo prikazali milijarde fosilnih subvencija u našem sustavu. Sada bih volio znati kakva je situacija u drugim zemljama. I smatramo li je prihvatljivom”, rekao je ministar klime u odlasku Rob Jetten u intervjuu za list Trouw, prenosi Hina.

Objava izvješća vremenski se poklopila s prosvjedima klimatskih aktivista, koji su u utorak blokirali dio glavne prometnice u Den Haagu, jedanaesti dan zaredom, zahtijevajući trenutno ukidanje svih subvencija za fosilna goriva.

Zahtjev je previše radikalan, smatra ministar Jetten, koji je u tehničkom mandatu, i dodaje da budući da su mnoge porezne olakšice rezultat međunarodnih propisa i sporazuma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari