Zelena dilema: Jesu li vjetroelektrane štetne za morski okoliš?

Pixabay.com
Vjetroelektrane, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ubrzana instalacija vjetroelektrana na moru u Europskoj uniji otvara “zelenu dilemu” budući da je zaštita klime možda u sukobu s očuvanjem prirode, upozorio je Revizorski sud EU-a (ECA).

Da bi ublažio klimatske promjene, EU je u proteklih 15 godina u ‘plavi’ energetski sektor uložio gotovo 17 milijardi eura, konstatira ECA u izvješću objavljenom u ponedjeljak, prenosi Hina.

“Ruska invazija na Ukrajinu naglasila je važnost energetske neovisnosti EU-a, a naša mora možda su dio rješenja”, rekao je revizor Nikolaos Milionis.

“No, EU ne bi trebao težiti plavoj revoluciji pod svaku cijenu: obnovljivi izvori na moru ne smiju u značajnoj mjeri škoditi društvu ni okolišu”, upozorio je Milionis.

Europska komisija nije do sada dovoljno uzimala u obzir utjecaj na okoliš, upozoravaju revizori, naglasivši da bi instalacija novih vjetroelektrana na moru “mogla biti štetna po morski okoliš, kako na površini, tako i u podmorju”.

Problem su i uglavnom neriješeni sukobi s ribarskim sektorom i tek rijetki slučajevi suradnje zemalja EU-a koje dijele more na zajedničkim projektima.

“To rezultira propuštenim prilikama za efikasniju upotrebu morskog prostora”, ističe ECA u izvješću.

Proširivanje kapaciteta za proizvodnju struje na moru mogli bi pak usporiti rizici u opskrbi ključnim sirovinama, koje trenutno gotovo isključivo stižu iz Kine, napominju, upozoravajući da nabavu ugrožavaju i aktualne geopolitičke napetosti.

Pozvali su Europsku komisiju da bolje prouči utjecaj vjetroelektrana na morske ekosustave, bioraznolikost i na obalne zajednice, da bolje iskoristi prostor i podrži nove tehnologije za proizvodnju energije na moru.

3 Odgovora

  1. Kao iskusni vjetro elektro tehničar, mogu Vam reći da će ribari najviše profitirati od zelene politike, a znamo da naša dalmacija ovisi o turizmu i ribolovu, znam jer mi je otac jako kvalitetan ribar na moru…

  2. Iskorištavanje vjetra kao obnovljivog izvora energije ne može biti jedino zeleno rješenje za sve izazove, pogotovo ako se pokaže da vjetroelekrane negativno utječu na morski okoliš.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari