Von der Leyen: Europske vjetroelektrane pred ozbiljnim izazovima

pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala je godišnji govor o stanju Europske unije. Govoreći o zelenom planu EU-a, Von der Leyen je naglasila kako se industrija vjetra, koja je ključna za njegovu provedbu, suočava s jedinstvenim izazovima. Kako bi odgovorila na te izazove, predsjednica Von der Leyen najavila je novi „paket energije vjetra”, zaključivši da se „budućnost čiste tehnološke industrije mora ostvariti u Europi”.

Strukovna udruga WindEuropa, koja okuplja 500 članica iz domena solarne enegije, pozdravila je ovaj stav Komisije, stoji u priopćenju na njihovom portalu.

“Jako je dobro što će Komisija to učiniti. Ne može doći dovoljno brzo s obzirom na krizu s kojom se naša industrija sada suočava. I predsjednica je potpuno u pravu: bitno je da se energija vjetra nastavi proizvoditi u Europi”, kaže izvršni direktor Giles Dickson.

Podsjeća da se europski lanac opskrbe u energiji vjetra suočava se s poteškoćama, te da su najveći izazov europskog lanca opskrbe vjetrom – kineski proizvođači turbina koji počinju dobivati narudžbe u Europi.

„Nude jeftinije turbine, manje standarde i nekonvencionalne financijske uvjete. Postoji vrlo stvaran rizik da će se veći razvoj energije vjetra  dogoditi u Kini, a ne u Europi. Stoga nove mjere Europske komisije ne mogu doći dovoljno brzo“, stoji u njihovom priopćenju.

Europski paket vjetroelektrana Europske komisije ima za cilj ubrzano dopuštanje više nego što sadašnje zakonodavstvo već dopušta, poboljšati dražbene sustave u državama članicama i fokus na vještine, pristup financiranju i stabilne opskrbne lance.

Svaka od ovih točaka je, ocjenjuju u WindEuropa, kritična. Kao najveći problem ističu izdavanje dozvola, kao „najvećeg uskog grla za brzo širenje energije vjetra“,  te problem dražbenih sustava.

Procjenjuju i da je potrebno 200 tisuća radnika za izgradnju vjetroelektrana do 2030. godine a specijaliziranih radnika nedostaje te se na taj način usporavaju investicije, navode u priopćenju.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari