Rekordno niske cijene solara dovode u opasnost proizvođače u EU

pixabay.com
Solarni paneli,, ilustracija Foto: Pixabay.com

Od početka godine cijene fotonaponskih modula niže su za oko 25 posto, odnosno manje su od 0,15 eura/W, te su sada niže i od cijena u razdoblju prije pandemije, što znatno otežava europskim proizvodnim tvrtkama prodaju. Time ih se dovodi u rizik od stečaja, jer će znatne zalihe morati devalvirati – stoji u pismu upućenom predjednici Europske komisije Ursuli von der Layen, koji je uputila izvršna direktorica Solar Power Europa, Walburga Hemetsberger.

„Već smo svjedočili kako je proizvođač Norwegian Kristali filing 21. kolovoza 2023. prijavio stečaj. Ako se odmah ne poduzmu mjere, zbog te će se situacije jako teško ostvariti europska ambicija za stvaranje otvorenog strateškog okvira za neovisnost u ključnim sektorima poput solarne energije“, navodi Hemetsbergerova u pismu.

SolarPower Europa, krovna europska organizacija koja okuplja tvrtke iz cijelog dobavnog lanca solarne energije, uputila je apel europskim institucijama želeći ukazati na problem u solarnom sektoru koji je nastao posljednjih mjeseci naglim smanjenjem cijena solarnih modula u Europi, stoji u objavi na njihovom zvaničnom portalu.

Iako je smanjenje troškova u pravilu dobrodošla vijest, za ubrzavanje troškovno učinkovite energetske tranzicije ovaj nagli pad cijena dovodi u veoma rizičnu situaciju europske proizvođače solarnih modula koji su izgradili svoje proizvodne kapacitete potaknuti širokom političkom potporom vraćanju domaće europske proizvodnje u cijelom lancu solarne dobave, stoji u objavi.

Kombinacija jakih globalnih signala potražnje i oštre konkurencije između kineskih dobavljača dovela je do značajnih stopa novih ulaganja u solarne PV opskrbne lance. Rezultat prekomjerne ponude doveo je, cijeni Hemetsbergerova, do brzog smanjenja cijena sirovina poput silicija, te usporio opskrbni lanac modula, pretvarača i baterija.

Trenutna situacija je pogoršana blagim, privremenim, usporavanjem europskog solarnog tržišta u trećem tromjesečju, povezanim s inflacijom i zaoštravanjem „uskih grla“ oko povezivanja na mrežu i izdavanja dozvola za projekte.

SolarPower Europe zato hitno poziva Europsku komisiju da poduzme odlučne mjere, kao što su, između ostalih, hitna akvizicija zaliha modula europskih proizvođača PV modula, osnivanje Banke solarne proizvodnje na razini EU, rješavanje pitanja državnih potpora (TCTF – točka 86.), raditi na usvajanju Net Zero Industry dokumenta.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari