Korištenje solarne energije povećat će se 18 puta do 2050. godine

Foto: Freepik.com

Predviđa se da će Europa imati samo 10 posto solarnog udjela u proizvodnji električne energije do 2050. godine, dok će Sjeverna Amerika imati samo petinu solarnog kapaciteta.

Prema istraživanju Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije – IRENA, Azija (uglavnom Kina) će činiti čak polovicu tih kapaciteta. Afričke zemlje, posebice Egipat koji je dodao jedan gigavat solarnih panela između 2015. i 2019., iako manje razvijene, jasno potvrđuju kako će se solarna ekspanzija nastaviti globalno.

No, Bloombergovo istraživanje otkriva dva ogromna izazova – povećanje potražnje za električnom energijom za čak 57 posto do 2050. godine i otežan prijelaz proizvodnje i potrošnje s izvora energije stvorenih iz fosilnih goriva na one koji će koristiti čišću i zeleniju proizvodnju električne energije.

Zato solarna energija, kao jedini obnovljivi izvor energije, nudi mogućnost adekvatnog premošćivanja jaza između ponude i potražnje za električnom energijom koji je svugdje u svijetu sve dublji, navodi se u priopćenju.

U sljedeća tri desetljeća očekujemo značajan pad cijena ugradnje solarnih sustava. Istodobno, unapređenje tehnologije dovest će do većeg udjela solarne energije u ukupnoj potrošnji. Govoreći u brojkama, riječ je o povećanju s predviđenih 2.840 GW u 2030. godini, na čak 8.519 GW do 2050. godine, što je povećanje od čak 18 puta u odnosu na 2018. godinu.

Kako bi podržali prelazak na obnovljive izvore, očuvali prirodu i unaprijedili energetski sustav, tvrtka Eaton, koja već godinama razvija inovacije za povećanje i korištenje solarne energije, olakšava korištenje i smanjuje onečišćenje okoliša, ponudila je svoja rješenja i stručnost.

“Kako bismo na vrijeme odgovorili na izazove, Eaton već u svojoj ponudi ima xSolAir, kompaktno rješenje za fotonaponske stanice, uključujući srednjenaponska sklopna postrojenja, transformatore i niskonaponske krugove u samo jednom kućištu. Instaliranjem cijelog paketa u standardni ISO spremnik, dostava i logistika su nikad jednostavnije, čak i na vrlo udaljena i teško dostupna područja”, objasnio je Aleksandar Vasić, cluster manager tvrtke Eaton.

Globalna solarna ekspanzija neminovno će biti usmjerena prvenstveno na toplije zemlje koje nude veću gustoću kilovata bliže ekvatoru, no uz adekvatna rješenja mogla bi se značajno ubrzati i u regijama koje nemaju toliko sunca. Posebno se to odnosi na Europu i SAD, koje će morati značajno ulagati u svoje solarne elektrane i drastično uspješnije koristiti ovu vrstu obnovljive energije, navodi se u priopćenju.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari