Njemački robni izvoz u veljači pao za 4,4 posto na godišnjoj razini

Freepik.com
Uvoz i izvoz, ilustracija, Foto: Freepik.com

Njemački izvoz robe osjetno je pao u veljači 2024., odražavajući smanjene isporuke u druge članice Europske unije, izvijestio je tamošnji zavod za statistiku.

Vrijednost isporučene robe smanjila se za dva posto u odnosu na siječanj kada je porasla za 6,3 posto, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.

Uvoz je pak porastao za 3,2 posto, gotovo istim tempom kao na početku godine. Na godišnjoj razini izvoz je u veljači smanjen za 4,4 posto, a uvoz za 8,7 posto.

Time se višak u njemačkoj robnoj razmjeni sa svijetom smanjio za 22,5 posto u odnosu na siječanj, na 21,4 milijarde eura. U odnosu na prošlogodišnju veljaču veći je za 26,6 posto.

Pad izvoza na mjesečnoj razini odražava znatno smanjene isporuke u članice EU-a, za 3,9 posto, prenosi Hina. Izvoz u eurozonu smanjio se za 3,6 posto, a još izrazitiji pad zabilježen je u isporukama robe u članice EU koje nisu usvojile zajedničku europsku valutu, za 3,9 posto. Izvoz u treće zemlje uvećan je za samo 0,4 posto.

SAD je u veljači potvrdio poziciju glavnog odredišta njemačkog izvoza, čija je vrijednost porasla za 10,2 posto u odnosu na siječanj, na 13,8 milijardi eura.

Izvoz u Kinu smanjio se pak za 0,6 posto, na osam milijardi eura. Kina je istodobno potvrdila status glavnog njemačkog dobavljača robe, čija je vrijednost u veljači porasla za 16 posto, na 12,1 milijardu eura.

Njemački izvoz u Rusiju porastao je na mjesečnoj razini za 1,5 posto, na 700 milijuna eura. U odnosu na prošlogodišnju veljaču smanjen je za 24 posto. Uvoz iz Rusije porastao je na mjesečnoj razini za 23,5 posto, na 200 milijuna eura. Na godišnjoj razini smanjen je za 36,2 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari