Njemačka vlada otežava izvoz tehnoloških proizvoda u Kinu

Foto: Pixabay.com

Njemački izvoz tehnoloških proizvoda u Kinu zapinje na carini zbog vladine strategije koja je pooštrila inspekcije, upozoravaju kompanije.

Hina piše da je njemački dobavljač opreme za proizvodnju čipova Suess MicroTec u srijedu snizio procjene godišnjih rezultata po drugi puta u tri mjeseca, upirući prstom u pooštrenu kontrolu izvoza u Kinu.

Njegove su dionice neposredno nakon objave pale 11 posto, a potom još 12 posto u četvrtak.

U Suessu objašnjavaju da su isporuke u vrijednosti od 23,5 milijuna eura zapele na carini. Trgovinski propisi nisu se mijenjali, ali carina je značajno pojačala inspekcije od kolovoza, dodali su.

Glasnogovornica njemačke carine rekla je u četvrtak da ne mogu komentirati konkretne slučajeve, dodavši da su inspekcije uvijek ciljane kako bi se izbjegla nepotrebna kašnjenja.

“Ne možemo potvrditi te izjave o izvozu iz Njemačke”, kazala je.

Savezni ured za gospodarske poslove i kontrolu izvoza (BAFA) nije odmah odgovorio na upit da komentira objavu Suessa.

U srpnju je njemačka vlada pozvala domaće tvrtke da smanje ovisnost o potražnji iz Kine u sklopu strategije “umanjivanja rizika” u ekonomskim odnosima s tom azijskom zemljom.

Lobistička udruga Azijsko-pacifičkog odbora njemačkog poslovanja, pak, rekla je Reutersu da se čini kako ured BAFA-e pomnije analizira zahtjeve za izvozom, odnosno da ih češće šalje ministarstvu gospodarstva.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari