Njemačka ulaganja u Kinu neznatno smanjena u prvoj polovini godine

pixabay.com
Izvoz iz Njemačke za Kinu neznatno smanjen, ilustracija Foto: Pixabay.com

Izravna njemačka ulaganja u Kinu smanjena su u prvoj polovini godine, ali su još uvijek blizu rekordne razine iz 2022. godine, pokazali su podaci instituta IW. 

U razdoblju od siječnja do lipnja, prenosi Hina, ulaganja u Kinu pala su za 14 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila su 10,31 milijardu eura, utvrdio je IW u najnovijem izvješću. U odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu još su uvijek dvostruko veća, a više su nego dvostruko veća u odnosu na prosjek u prethodnih deset godina.

Rezultati pokazuju da njemačke kompanije i dalje puno ulažu u Kinu, unatoč molbama vlade da smanje izloženost i znatno smanjenim državnim jamstvima za ulaganja u „azijskog diva“.

Ukupna njemačka ulaganja smanjila su se pak oko 30 posto u odnosu na prvu polovinu prošle godine, prenosi Hina, i to na svega 63 milijarde eura, budući da je najveće europsko gospodarstvo balansiralo na rubu recesije.

To znači da je udio ulaganja u Kinu porastao na 16,4 posto, s prošlogodišnjih 11,6 posto i 5,1 posto u 2019. godini, navodi IW.

„Orijentacija na Kinu uglavnom je nepromijenjena i u ovoj godini. Iako njemačko gospodarstvo ukupno ulaže puno manje u inozemstvo, nova izravna ulaganja u Kini gotovo su jednako visoka kao i do sada”, rekao je analitičar IW-a Juergen Matthes.

Većina tih ulaganja uglavnom se, po njegovim riječima, financira reinvestiranom dobiti.

Njemačke kompanije sve više ulažu i u druge azijske zemlje, istaknuo je Matthes, naglasivši da „upada u oči“ da je gotovo četvrtina njemačkih izravnih ulaganja u zadnje vrijeme otišla u Aziju.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari