Njemačka autoindustrija gubi korak s konkurencijom?

Foto: Jörg Sarbach/dpa

Njemačkoj prijeti gubitak statusa velesile automobilske industrije, upozorila je predsjednica Njemačke udruge automobilske industrije (VDA) Hildegard Mueller, uoči sajma IAA Mobility.

Njemački proizvođači možda i mogu opstati bez reformi, ali Njemačka bi izgubila status automobilskog središta, rekla je šefica ove udruge za dpa, prenosi Hina.

Ključni su problemi, kaže Muellerova, prekomjerna regulativa, spore političke odluke i nepostojanje pravnog okvira za pitanja poput umjetne inteligencije. Na prvom je mjestu ipak struktura troškova, rekla je, zbog koje međunarodna konkurentnost Njemačke “dramatično” slabi.

„Osobito su troškovi energije znatno veći u Njemačkoj nego u drugim velikim prozvođačima automobila“, precizirala je Muellerova.

Automobilska industrija traži od države da privremeno subvenionira cijenu električne energije kako bi spriječila odlazak proizvođača baterija i poluvodiča iz Njemačke, odnosno kako bi privukla strane kompanije u najveće europsko gospodarstvo.

Prošli tjedan, vlada je kompanijama najavila porezno rasterećenje u visini 32 milijarde eura u iduće četiri godine, ali subvencije za struju još su predmet rasprava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari