Njemačka snizila procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini na samo 0,2 posto

Berlin, Foto: Abdel Rahman Abu Baker/Pexels

Njemačka vlada snizila je procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini na samo 0,2 posto, ističući da nade u brzi oporavak potkopava pad kupovne moći i skupo zaduživanje, koje pritišće potrošnju građana i ulaganja kompanija.

Vlada je do sada očekivala da će u ovoj godini aktivnost porasti za 1,3 posto, nakon znamarivog pada aktivnosti od 0,3 posto lani.

“Svjetsko je gospodarstvo labilno, rast trgovine na povijesno niskoj razini, što je izazov za izvoznu naciju poput Njemačke”, istaknuo je u izvješću ministar gospodarstva Robert Habeck, prenosi Hina.

“Povrh toga, nužno obuzdavanje inflacije rezultiralo je visokim kamatnim stopama, što negativno utječe na ulaganja kompanija”, dodao je Habeck, izdvojivši i pad aktivnosti u građevinskom sektoru i definiranje prioriteta u proračunu nakon presude ustavnog suda o nenamjenskoj potrošnji.

Ustavni sud presudio je da je vlada neustavno preusmjerila novac iz pandemijskog programa u druge programe, što je u proračunu otvorilo ogromnu rupu i prisililo vladu na smanjivanje potrošnje, uključujući i potporu za visoke troškove energije.

Teret je gospodarstvu i visoka inflacija koja bi se u ovoj godini trebala spustiti na 2,8 posto s 5,9 posto lani, prema revidiranim projekcijama.

Ministar je zato najavio ciljane porezne poticaje za privatna ulaganja i inovacije, kao i podršku “tehnološkom suverenitetu i otpornosti gospodarstva” koja bi trebala osigurati stvaranje vrijednosti u ključnim sektorima poput baterija i poluvodiča.

Plan je i diversifikacija trgovinskih i nabavnih lanaca, dodaje Habeck.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari