Bundesbank: Njemačka je vjerojatno već u recesiji

Pixabay.com
Berlin, Njemačka Foto: Pixabay.com

Njemačka je vjerojatno već u recesiji jer je vanjska potražnja slaba, potrošači i dalje oprezni, a domaće investicije, koče visoki troškovi zaduživanja, naveo je Bundesbank u svom redovnom mjesečnom izvješću.

Ističu da se Njemačka muči otkako je ruska invazija na Ukrajinu povećala troškove energije, a njezino golemo gospodarstvo prepuno industrije sada je u četvrtom kvartalu zaredom s nultim ili negativnim rastom, što opterećuje cijelu eurozonu.

“Proizvodnja bi ponovno mogla lagano pasti u prvom tromjesečju 2024. S drugim uzastopnim padom gospodarske proizvodnje, njemačko gospodarstvo bilo bi u recesiji”, zaključili su iz Bundesbanka.

Sve to, piše Reuters, potiče pitanja o održivosti njemačkog gospodarskog modela, a kritičari tvrde da se veliki dio teške industrije koja se oslanja na energiju sada gubi na međunarodnim tržištima.

Vlada je, međutim, odbacila takve projekcije, tvrdeći da je to samo “savršena oluja” visokih troškova energije, slabe kineske potražnje i brze inflacije koja privremeno koči rast, ali suštinski ne dovodi u pitanje gospodarsku strategiju.

Bundesbank, međutim, podsjeća da pada i inozemna industrijska potražnja, dok je zaostalih narudžbi sve manje.

Tvrtke također koče investicije, djelomično zato što su troškovi financiranja naglo porasli otkako je Europska središnja banka podigla kamatne stope na rekordno visoku razinu kako bi obuzdala inflaciju.

Na rast u drugom kvartalu, dodaju iz centralne njemačke banke, mogli bi utjecati i štrajkovi u ključnim sektorima poput transporta.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari