Norveška izašla iz recesije, Njemačka očekuje stagnaciju gospodarstva u 2024.

Pixabay.com
Gospodarstvo, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Norveško gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju 2023. godine i izašlo iz recesije zbog oporavka izvoza nafte i plina, pokazali su podaci statističkog ureda Norveške.

Norveški BDP porastao je u razdoblju od listopada do prosinca 2023. za 1,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada se prema revidiranim podacima smanjio za 0,4 posto. Pad je zabilježen i u proljetnom tromjesečju, za 0,3 posto, prenosi Hina. Norveška je tako u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca izašla iz recesije koja se definira kao pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom.

Kada se izuzmu naftni i plinski sektor te oprema, BDP je u razdoblju od listopada do prosinca 2023. godine porastao za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan za 0,1 posto. Izvoz nafte i plina snažno se oporavio na kraju godine, uz tromjesečnu stopu rasta od 3,6 posto, nakon gotovo stagnacije u razdoblju od srpnja do rujna 2023.

Porasla je i potrošnja kućanstava, za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je gotovo stagnirala. Još su snažnije porasla bruto ulaganja kompanija, za 1,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su također gotovo stagnirala.

U cijeloj prošloj godini, norveški BDP porastao je za samo 0,5 posto, nakon rasta od tri posto u 2022. Kada se izuzmu naftni i plinski sektor uvećan je za 0,7 posto, nakon rasta od 3,7 posto u prethodnoj godini. Domaća potrošnja robe i usluga gotovo je stagnirala, nakon rasta od 5,4 posto u prethodnoj godini, a trend su pratila i bruto ulaganja u fiksni kapital.

Njemačka vlada očekuje stagnaciju gospodarstva u 2024.

Njemačka se već neko vrijeme bori s recesijom, a navodno će njena vlada sniziti prognozu gospodarskog rasta u ovoj godini na 0,2 posto, rekao je upućen izvor uoči najnovijih projekcija Berlina koje će biti objavljene idući tjedan. Još u listopadu vlada je za 2024. prognozirala rast aktivnosti za 1,3 posto.

Najnovija projekcija njemačke vlade približila bi se siječanjskoj procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prema kojoj bi najveće gospodarstvo eurozone u ovoj godini trebalo porasti za samo 0,5 posto.

Njemačko gospodarstvo palo je lani za 0,3 posto pod pritiskom visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa te slabe inozemne potražnje.

I ekonomski instituti Ifo i IfW snizili su prognoze za 2024., ali su ipak optimističniji od vlade. Ifo sada predviđa gospodarski rast u ovoj godini od 0,7 posto, snizivši procjenu za 0,2 postotna boda. IfW je pak snizio prognozu za 0,4 postotna boda, na 0,9 posto. Nove prognoze planiraju predstaviti u ožujku.

Udruženje njemačke industrije BDI prognoziralo je sredinom siječnja da će gospodarstvo u 2024. porasti za samo 0,3 posto, upozoravajući da aktivnost stagnira.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari