IFO: Vjerojatnost izbijanja recesije u Hrvatskoj između 30 i 35 posto

Foto: Nicola Barts/Pexels

Ekonomski stručnjaci iz cijelog sveta vjeruju da u mnogim zemljama do kraja 2024. godine postoji velika vjerojatnost za recesije, pri čemu se u Europi to posebno odnosi na Njemačku, Veliku Britaniju i Nizozemsku.

U njima se mogućnost izbijanja recesije procenjuje na 38 posto, objavio je nemački institut IFO koji je prognozu iznio i za regiju gdje se najveće šanse za recesiju pripisuju Hrvatskoj.

Vjerojatnost izbijanja recesije u Hrvatskoj se tako procjenjuje na 30-35 posto, dok na prostoru bivše Jugoslavije najbolje kotira Sjeverna Makedonija sa samo 10 posto.

Srbija i Crna Gora su, pak, svrstane u skupinu zemalja u kojoj su i Italija, Austrija, Portugal, Rumunjska, Belgija i Danska, a u njima se šanse za recesiju kreću između 25 i 30 posto.

“Ekonomisti su izdvojili geopolitičke događaje (43 posto) i cijene energije (33 posto) kao glavne faktore koji povećavaju vjerovatnost recesije”, pojasnio je Philipp Heil, s IFO instituta.

Općenito, vjerojatnost da svijet uđe u recesiju ove godine iznosi 26 posto, dok su kao ključni “generatori” označeni neodržive javne financije i politička nestabilnost.

“Ove brojke su uporedive sa onima za druge velike ekonomije: stručnjaci iz Sjedinjenih Država prijavili su sličnu vjerojatnost recesije (26 posto). Gledajući diljem svijeta, velika je vjerojatnost, između ostalog, i za Izrael (44 posto), Ekvador (48 posto) i pogotovo Argentinu (61 posto) – zemlje koje su iskusile značajne političke turbulencije u nedavnoj prošlosti”, objavio je IFO u analizi rezultata ankete.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari