Završen Davos 2024: Duboka recesija će vjerojatno biti izbjegnuta

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ec/Colombia_at_the_World_Economic_Forum_in_Davos%2C_Switzerland_on_17_January_2024_-_29.jpg/2048px-Colombia_at_the_World_Economic_Forum_in_Davos%2C_Switzerland_on_17_January_2024_-_29.jpg
WEF, Davos, Švicarska, Foto: Wikimedia commons/REPÚBLICA DE COLOMBIA

Izgledi za smanjenje inflacije i porast globalne trgovine pružaju određeno ohrabrenje za ulagače unatoč pozadini rata i populizma, složili su se šefica Europske središnje banke (ESB), Christine Lagarde, na zadnjem održanom panelu Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu.

Šestero sudionika zadnjeg panela bilo je zaduženo da sažme raspoloženje ovog foruma, naglašavajući vjerojatnost da će se duboka recesija vjerojatno izbjeći unatoč monetarnom stezanju bez presedana kako bi se inflacija stavila pod kontrolu, prenosi Bloomberg.

Takav optimizam povremeno je bio potkopan geopolitičkim problemima, s prijetnjom ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i napetosti na Crvenom moru. Pobjeda Donalda Trumpa u Iowi početkom tjedna, koja ga je postavila na put prema republikanskoj nominaciji, također je uznemirila mnoge sudionike Davosa.

Tim povodom, predsjednica ESB-a ocijenila je da se „svijet možda kreće prema normalizaciji”, dok u isto vrijeme sigurno “nije normalan”.

Izgledi drugog Trumpovog predsjedničkog mandata često su spominjani tijekom panel rasprave. Lagarde je zauzela optimistički stav, rekavši da je “najbolja obrana napad” i zalažući se za jačanje Europe stvaranjem “pravog jedinstvenog tržišta”, prenosi Bloomberg. Njemački ministar financija Christian Lindner bio je oprezniji.

“Previše govorimo o Donaldu Trumpu u Europi. Raditi domaću zadaću najbolja je priprema za mogući drugi mandat Donalda Trumpa, a to uključuje naše sposobnosti da se branimo”, rekao je Lindner.

Vlastitu je zemlju opisao kao “umornog čovjeka nakon neprospavane noći” za razliku od etikete “bolesnog čovjeka” koja joj je nedavno ponovno prilijepljena. Također je bio optimističniji po pitanju svjetske ekonomije.

“To je nova normala na koju moramo biti spremni. 2023. mi je dala nadu”, rekao je njemački ministar financija.

Za Davida Rubensteina, suosnivača i supredsjedatelja Carlyle Group Inc., činjenica je da se, bez obzira tko pobijedi na izborima u studenom, SAD suočava s političkim zastojem, sa svim rizicima koji za ostatak svijeta proizlaze iz toga.

Zajednička teza ovogodišnjeg Davosa je ona koju je naglasio profesor Harvardskog sveučilišta Ken Rogoff, tijekom tjedna, koji je rekao da je geopolitička situacija izuzetno zabrinjavajuća. Ovim panelom, 54. Svjetski gospodarstveni forum je završen.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari