Davos: Blinken pozvao na veću globalnu suradnju

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Colombia_at_the_World_Economic_Forum_in_Davos%2C_Switzerland_on_17_January_2024_-_38.jpg/2048px-Colombia_at_the_World_Economic_Forum_in_Davos%2C_Switzerland_on_17_January_2024_-_38.jpg
Svjetski gospodarstveni forum u Davosu 2024, Foto: Wikimedia Commons/REPÚBLICA DE COLOMBIA

Američki državni tajnik, Antony Blinken, rekao je poslovnim i političkim čelnicima u Davosu da se nije mogao sjetiti vremena u svojoj karijeri kada je bilo više globalnih izazova, u rasponu od rata u Gazi i Ukrajini do napetosti oko Tajvana.

Blinken je rekao i da se gotovo nijedan od problema kojima se administracija američkog predsjednika Joea Bidena želi pozabaviti, ne može riješiti izolirano, ponavljajući komentare kineskog premijera Li Qianga, koji je pozvao na veću globalnu suradnju, prenosi Reuters.

Američki državni tajnik rekao je i da Washington od gotovo svih zemalja na Bliskom istoku čuje poziv da žele da SAD bude za stolom u raspravama o tome kako okončati izraelski rat s militantima Hamasa u Gazi.

“Partnerstvo u SAD-u ima veću premiju nego ikad”, rekao je Blinken publici panela WEF-a.

U Davosu su razgovarali i argentinski predsjednik Javier Milei i šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgieva, a njihov sastanak je bio fokusiran na duboku gospodarsku krizu te južnoameričke zemlje i njezin program MMF-a vrijedan 44 milijarde dolara.

Vrlo dobar sastanak s argentinskim predsjednikom Javierom Mileijem. Razgovarali smo o dubokim gospodarskim i društvenim izazovima Argentine i odlučnim koracima koji su u tijeku za smanjenje inflacije, promicanje rasta vođenog privatnim sektorom i korištenje oskudnog javnog novca za pomoć najugroženijim ljudima”, napisala je Georgieva na X, nakon susreta s predsjednikom Argentine, koji zagovara strogi paket mjera štednje kako bi spustio inflaciju iznad 200 posto, čak i dok dvije petine ljudi živi u siromaštvu.

Predsjednik Vlade Hrvatske, Andrej Plenković, kako je priopćeno iz Vlade RH, jutros je u Davosu sudjelovao na panelu „Ukrajinski doručak“, u organizaciji Victor Pinchuk Fondacije i Jalta-Europske strategije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari