Davos: Kina otvorena za poslovanje, Argentina na sastanku s MMF-om

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Li_Qiang_at_WEF_2024_01.png
Kineski premijer, Li Qiang, na WEF u Davosu, Foto: Wikimedia Commons/World Economic Forum/siječanj 2024.

Kineski premijer, Li Qiang, rekao je na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu da je kinesko gospodarstvo otvoreno za poslovanje i istaknuo njegov potencijal za strana ulaganja, rekavši da svijet mora srušiti prepreke konkurenciji i trgovini kako bi se uhvatio u koštac s globalnim izazovima.

Li je, u uvodnom govoru, rekao da se kinesko gospodarstvo oporavilo i krenulo uzlaznom putanjom, te da se procjenjuje da je ostvarilo rast oko 5,2 posto u 2023., iznad službenog cilja od oko pet posto.

Rekao je i da kinesko gospodarstvo stabilno napreduje, da može podnijeti uspone i padove u svom učinku, te da će nastaviti davati globalni poticaj, dodajući da se njegov opći trend dugoročnog rasta neće promijeniti.

„Zdrava konkurencija ključna je za jačanje suradnje i inovacija. Svijet mora ukloniti prepreke konkurenciji i surađivati na strategijama zaštite okoliša i međunarodnoj znanstvenoj razmjeni. Održavanje globalnih opskrbnih lanaca treba biti stabilno“, rekao je Li i naglasio potrebu za suradnjom u razvoju.

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, na sastanku s Lijem, naglasila je da kineski čelnici moraju poduzeti mjere u vezi s trgovinskom neravnotežom između Europe i Kine, prenosi Reuters.

Na WEF sudjeluje i argentinski predsjednik, Javier Milei, kojem je ovo i prvo inozemno pojavljivanje od kako je preuzeo tu dužnost. U Davosu, kako izvještava Reuters, namjerava “zasijati ideje slobode u forumu koji je kontaminiran socijalističkom agendom 2030., koja će samo donijeti bijedu svijetu”.

Argentina se trenutačno bori s najvećom gospodarskom krizom u desetljećima. Novim paketom mjera štednje, predsjednik Milei vjeruje da može „ukrotiti“ godišnju inflaciju iznad 200 posto, izgraditi devizne rezerve, koje su sada u plusu, i privući ulaganja.

Milei i izaslanstvo Argentine će se u Davosu sastati s šeficom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalinom Georgievom, samo tjedan dana nakon postizanja dogovora s MMF-a o posljednjoj reviziji problematičnog kredita, vrijednog 44 milijarde dolara.

Predsjednik Vlade Hrvatske, Andrej Plenković, u Davosu će danas sudjelovati u panel diskusiji na temu „Braneći europsku ujedinjenu frontu“ te u raspravi „Imperativi i izazovi europske povezanosti u globalnim turbulentnim vremenima“. Plenković će sudjelovati i na sastanku o diplomatskom dijalogu na Zapadnom Balkanu kao i održati niz bilateralnih sastanaka, priopćeno je iz Vlade RH.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari