Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva i dalje u opasnosti od recesije

Pixabay.com
London, Ujedinjeno Kraljevstvo, Foto: Pixabay.com

Britansko gospodarstvo poraslo je nešto snažnije od očekivanog u studenom, ali i dalje postoji opasnost od skliznuća u blagu recesiju. Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 0,3 posto nakon pada od 0,3 posto u listopadu 2023. godine, malo nadmašivši predviđanja ekonomista o rastu od 0,2 posto u Reutersovoj anketi.

No, proizvodnja je smanjena za 0,2 posto u tri mjeseca do kraja studenoga, pokazali su podaci Ureda za nacionalnu statistiku (ONS), koji su danas objavljeni, a to je više od očekivanog pada od 0,1 posto.

Ministar financija, Jeremy Hunt, komentirajući najnovije podatke, rekao je da inflacija još uvijek opterećuje rast, ali da će smanjenje poreza za tvrtke i radnike koje je najavio u studenom poboljšati dugoročne izglede Britanije.

Smanjenje ili čak nepromijenjena proizvodnja u prosincu mogla bi dovesti do drugog uzastopnog kvartala pada proizvodnje, rekao je ONS. To bi gospodarstvo dovelo u takozvanu „plitku“ recesiju, piše Reuters.

“Ostaje pitanje je li gospodarstvo ušlo u tehničku recesiju u drugoj polovici 2023. U oba slučaja, bolji opis trenda mogla bi biti stagnacija. Recesija, ako se i dogodila, čini se da je bila jednako blaga”, rekla je ekonomistica Investeca Sandra Horsfield.

Britanska funta se malo promijenila u odnosu na američki dolar nakon objave ovih podataka, ali su prinosi državnih obveznica pali jer su tržišta procijenila nešto veće šanse da će Banka Engleske (BOE) početi smanjivati kamatne stope u svibnju.

Britansko se gospodarstvo borilo da dobije zamah 2023., jer su kućanstva bila pritisnuta brzom inflacijom i najvišim kamatnim stopama banke Engleske u 15 godina.

Gospodarska proizvodnja u studenom bila je samo 0,2 posto veća nego godinu dana ranije i porasla je za samo 2,5 posto od 2019.

“Dugoročna slika ostaje slika gospodarstva koje je pokazalo mali rast tijekom prošle godine. Međutim, BDP se vratio u studenom, predvođen uslugama s maloprodajom, leasingom automobila i tvrtkama za računalne igre koje su sve imale uspješan mjesec “, rekao je glavni ekonomist ONS-a, Grant Fitzner, nakon objave podataka o britanskom BDP-u.

Vladin Ured za proračunsku odgovornost (OBR) predviđa rast od 0,6 posto za 2023. i 0,7 posto za 2024. Inflacija je pala ispod četiri posto, a hipotekarne stope su pale jer zajmodavci očekuju da središnja banka smanji troškove posudbe kasnije ove godine.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari