SAD završio 2023. godinu sa stopom inflacije od 3,4 posto

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Potrošačke cijene u SAD-u u posljednjem su kvartalu 2023. porasle 3,4 posto u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je 0,3 posto u prosincu, završivši 2023. s godišnjom stopom inflacije od 3,4 posto, prema podacima Ureda za statistiku rada.

Objavljeni podaci dobrim dijelom odgovaraju prognozama ekonomista koji očekivali da će cijene biti veće za 0,3 posto te da će ukupna godišnja stopa inflacije porasti na 3,2.

Kada se uklone nestabilnije kategorije hrane i plina, temeljni indeks porastao je 0,3 posto u odnosu na studeni i 3,9 posto za dvanaest mjeseci.

U studenom je pak porastao 0,3 mjesečno i četiri posto na godišnjoj razini.

Prilikom objavljivanja najnovijih podataka, CNN je 2023. opisao kao godinu značajnog napretka u naporima da se obuzda desetljećima visoka inflacija.

Čelnici Američke središnje banke, međutim, naglašavaju kako je još prerano za smanjivanje kamatnih stopa jer inflacija još nije na željenoj razini od dva posto.

4 Odgovora

  1. To je sasvim prihvatljivo s obzirom na prijašnji period i vjerujem da ce se ove godine stabilizirat inflacija na ciljanoj razini

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari