Godišnja inflacija u SAD-u iznosila 3,2 posto u listopadu

Pixabay.com
Novac, Foto: Pixabay.com

Potrošačke cijene u SAD-u porasle su u listopadu blažim tempom nego u rujnu, pokazalo je u utorak izvješće ministarstva rada, odražavajući pad cijena benzina.

Godišnja stopa inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu iznosila je u listopadu 3,2 posto, pokazuju podaci ministarstva. Time su cijene posustale na godišnjoj razini budući da su u rujnu bile uvećane za 3,7 posto, prenosi Hina.

Kad se isključe cijene hrane i energije, temeljna inflacija usporila je na godišnjoj razini na 4,0 posto, s 4,1 posto u prethodnom mjesecu.

Cijene benzina u listopadu su na godišnjoj razini smanjene za 5,3 posto, nakon povećanja za tri posto u rujnu.

I mjesečna usporedba pokazuje pad cijena benzina, i to za pet posto, nakon povećanja za 2,1 posto u rujnu i za čak 10,6 posto u kolovozu, pokazuju tablice ministarstva.

Protuteža jeftinijem benzinu bio je skuplji plin, za 1,2 posto u odnosu na rujan kada mu se cijena smanjila za 1,9 posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene u SAD-u bile su u listopadu nepromijenjene, nakon 0,4-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu, objavilo je ministarstvo. Kada se isključe energija i hrana uvećane su za 0,2 posto, nešto blaže nego u rujnu.

Počevši s izvješćem za listopad, statistički ured pri ministarstvu rada uveo je promjene u metodologiju izračuna cijena zdravstvenog osiguranja kako bi ublažio oscilacije godišnjih vrijednosti.

Slične prilagodbe primijenit će ponovno za pola godine, odnosno u podacima o inflaciji za travanj 2024. i ažurirati ih svakih šest mjeseci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari