FED drugi put zaredom nije mijenjao kamatne stope

Foto: Freepik

Federalne rezerve Sjedinjenih američkih država (FED) zadržale su kamatne stope stabilnima dok se kreatori politike muče da utvrde jesu li financijski uvjeti već dovoljno čvrsti da kontroliraju inflaciju ili je gospodarstvu koje i dalje nadmašuje očekivanja potrebno još više ograničenja.

Godišnja inflacija, temeljena na preferiranoj mjeri FED-a, u rujnu je treći mjesec zaredom iznosila 3,4 posto. Isključujući nestabilne troškove hrane i energije iznosio je 3,7 posto, malo se promijenio u odnosu na kolovoz, objavio je Reuters.

Predsjednik FED-a Jerome Powell rekao je da je situacija i dalje djelimično zagonetna, a dužnosnici središnje banke SAD-a voljni su ponovno podići stope ako napredak u inflaciji zastane, oprezni da bi porast tržišnih kamatnih stopa mogao početi značajno opterećivati ​​gospodarstvo, i pokušavajući ne ometati više nego što je potrebno tekuću dinamiku stalnog rasta poslova i plaća.

Na tiskovnoj konferenciji, nakon završetka dvodnevnog sastanka o politici, Powell je rekao da je za sada, s obzirom na neizvjesnosti, bolji način djelovanja zadržati FED-ovu referentnu prekonoćnu kamatnu stopu u trenutnom rasponu od 5,25 posto do 5,50 posto i vidjeti kako se podaci o poslovima i cijenama razvijaju od sada do sljedećeg sastanka u prosincu, prenosi Reuters.

Nakon otprilike 20 mjeseci FED-ovog agresivnog pooštravanja monetarne politike, Powell je rekao da ostaje nejasno jesu li ukupni financijski uvjeti dovoljno restriktivni da ukrote inflaciju za koju on još uvijek smatra da je daleko iznad cilja središnje banke od dva posto.

“Nismo uvjereni da smo dosegli taj dovoljno restriktivni plato“, rekao je Powell novinarima. “Inflacija se smanjuje, ali još uvijek je znatno iznad našeg cilja od dva posto. Nekoliko mjeseci dobrih podataka samo je početak onoga što će biti potrebno za izgradnju povjerenja”, rekao je Powell.

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Direktor FED-a također je priznao da bi nedavni rast prinosa državnih obveznica, hipotekarnih stopa na nekretnine i drugih troškova financiranja potaknut tržištem mogao imati vlastiti utjecaj na gospodarstvo sve dok potraju, a dužnosnici FED-a pomno će pratiti te učinke dok budu razmotriti treba li ponovno povećati referentnu stopu središnje banke.

Ovi viši prinosi na državnu blagajnu odražavaju se na veće troškove zaduživanja za kućanstva i poduzeća. Ti će viši troškovi opteretiti gospodarsku aktivnost u onoj mjeri u kojoj ovo pooštravanje potraje”, rekao je Powell, posebno obraćajući pažnju na 30-godišnje hipoteke na nekretnine s fiksnom kamatnom stopom. koji se približavaju osam posto, što je blizu najvišeg nivoa u 25 godina.

Powellovi komentari razradili su političku odluku i izjavu da, iako je FED-ova referentna stopa ostala nepromijenjena drugi sastanak zaredom, također je uzeo u obzir ono što je nazvao “prevelikim” godišnjim tempom rasta američkog gospodarstva od 4,9 posto u razdoblju od srpnja do rujna nakon porast potrošačke potrošnje.

“Gospodarska aktivnost se snažno proširila u trećem tromjesečju”, rekla je američka središnja banka u svom priopćenju nakon što su kreatori politike jednoglasno pristali ostaviti stope nepromijenjenima.

Američke su dionice porasle nakon objave i zatvorile su s rastom tijekom dana, dok je američki dolar smanjio dobitak i završio nepromijenjen u odnosu na košaricu valuta. Prinosi američkih državnih obveznica su pali, a trgovci kratkoročnim američkim kamatnim stopama dodali su okladama da je FED završio s povećanjem svoje kamatne stope i da će početi snižavati stope do lipnja sljedeće godine.

Iako tržišta misle da bi FED-ova kampanja dizanja kamata mogla biti završena, podaci koji ukazuju na jače gospodarstvo i tržište rada nego što se očekivalo zadržali su izglede za još jedno povećanje na stolu.

Izgledi su, rekao je, da će biti potrebno usporavanje neke vrste, s FED-om posvećenom pronalaženju političkog stava koji će to omogućiti.

“Još uvijek je vjerojatno, morat ćemo vidjeti nešto sporiji rast i malo omekšavanje na tržištu rada kako bismo u potpunosti vratili stabilnost cijena”, rekao je Powell.

Powell je primijetio i da je velik dio nedavnih učinaka gospodarstva bio konstruktivan, s niskom nezaposlenošću i rastućim plaćama koji su potaknuli veću potražnju za robom i uslugama i više otvaranja novih radnih mjesta – vrstu dobrog ciklusa koji, unutar granica, dovodi do samoodrživog rasta.

Njegovi komentari usredotočuju se na nadolazeće podatke o zapošljavanju i inflaciji, s objavom mjesečnog izvješća Ministarstva rada o radnim mjestima u petak, prvim većim podacima koji će oblikovati FED-ove rasprave za sastanak u prosincu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari