Japan: Središnja banka podesila dugoročne kamatne stope kontrolom prinosa na obveznice

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Bank_of_Japan_20190223.jpg/2048px-Bank_of_Japan_20190223.jpg
Središnja banka Japana, Tokio, Foto: Wikimedia Commons

Banka Japana (Bank of Japan – BOJ) dodatno je „olabavila svoj stisak“ dugoročnih kamatnih stopa ponovnim podešavanjem politike kontrole prinosa na obveznice, poduzimajući još jedan mali korak prema ukidanju kontroverznih monetarnih poticaja iz prošlog desetljeća.

Devetočlani upravni odbor banke također je revidirao svoje prognoze cijena, kako bi projicirao inflaciju koja će znatno premašiti cilj od dva posto ove i sljedeće godine, piše Reuters, naglašavajući rastuće uvjerenje da se stječu uvjeti za postupno ukidanje ultralabave monetarne politike.

No, jen je pao u odnosu na dolar nakon te odluke, jer su se trgovci usredotočili na obećanje BOJ-a da će “strpljivo” održavati politiku prilagođavanja i prognozirati usporavanje inflacije ispod dva posto, u 2025. godini.

“Još uvijek nismo vidjeli dovoljno dokaza da bismo bili sigurni da će trend inflacije održivo dosegnuti dva posto. Kao takvi, ne vidimo veliki rizik da ostanemo iza krivulje”, rekao je guverner BOJ-a, Kazuo Ueda, na brifingu za novinare nakon odluke.

Kao što se općenito očekivalo, BOJ je zadržao svoj cilj od -0,1 posto za kratkoročne kamatne stope i onaj za prinos desetogodišnjih državnih obveznica oko nula posto, koji je postavljen pod njegovom kontrolom krivulje prinosa.

Ali BOJ je ponovno definirao 1,0 posto kao labavu “gornju granicu” umjesto krute gornje granice i uklonio obećanje da će braniti razinu ponudama za kupnju neograničene količine obveznica.

“S obzirom na iznimno visoke neizvjesnosti oko gospodarstva i tržišta, prikladno je povećati fleksibilnost u provođenju kontrole krivulje prinosa”, rekao je BOJ u izjavi kojom je objavio odluku.

Odluka naglašava kako rastući globalni prinosi na obveznice i stalna inflacija sve više otežavaju BOJ-u da zadrži svoju kontroverznu kontrolu prinosa na obveznice. Ueda je nastavio retoriku svog prethodnika Haruhika Kurode koji je otišao u mirovinu u travnju ove godine, tvrdeći da su golemi monetarni poticaji još uvijek potrebni kako bi se oživjela slaba potrošačka potražnja.

Međutim, slab jen i drugi čimbenici potaknuli su BOJ da vrlo postupno smanji neke od poticaja Kurodine ere, uključujući kontrolu krivulje prinosa, ocjenjuje Reuters.

“BOJ će kupiti neke obveznice oko razine od jedan posto, ali ne neograničeno i oni su pokazali svoju ruku. Kroz sva iskrivljenja, činjenica je da oni demontiraju kontrolu krivulje prinosa. Ograničenje prinosa nije ograničenje prinosa ako ga mijenjate svaki put kad se tržište približi,” rekao je Tom Nash, upravitelj portfelja u UBS Asset Management u Sydneyu, koji je analitičar za porast japanskih prinosa.

Iako bi odluka mogla smanjiti potrebu da BOJ poveća kupnju obveznica, također bi mogla i učvrstiti tržišna očekivanja skorašnjeg kraja kontrole krivulje prinosa i negativnih kamatnih stopa.

Inflacija je ostala iznad cilja BOJ-a od dva posto, 18. mjesec zaredom, a ankete su pokazale porast inflacijskih očekivanja, što snižava stvarne troškove zaduživanja.

Unatoč uvjeravanjima guvernera Uede da će ultra niske kamatne stope ostati, tržišta predviđaju promjenu politike početkom sljedeće godine. Gotovo dvije trećine ekonomista koje je anketirao Reuters očekuje da će BOJ iduće godine okončati negativne stope.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari