Kako će izgledati put normalizacije monetarne politike Japana?

pixabay.com
Novčanice japanskog Yena, Foto: Pixabay.com

Banka Japana (Bank of Japan, BOJ) je pod pritiskom da brani novu gornju granicu za dugoročne kamatne stope postavljenu prije šest tjedana, budući da su oštre primjedbe guvernera Kazua Uede povećale tržišna očekivanja o skorašnjem kraju njezine politike negativnih kamatnih stopa.

Ueda je za Reuters rekao da bi BOJ mogao imati dovoljno podataka do kraja godine, kako bi utvrdio može li okončati negativne stope, šokirajući tržišta koja takav potez ne vide kao neizbježan.

Nakon što je njegova snažna obrana ograničenja od 0,5 posto izazvala kritike zbog narušavanja tržišta i poticanja neželjenog pada jena, BOJ je promijenio svoju politiku kontrole prinosa u srpnju kako bi omogućio porast prinosa 10-godišnjih japanskih državnih obveznica (JGB) do jedan posto.

Ueda je ovu granicu opisao kao zaštitnu koja vjerojatno neće biti skoro dostignuta s obzirom na krhko gospodarstvo. Ali njegove primjedbe pogurale su u utorak 10-godišnji prinos JGB-a na skoro desetljeće visokih 0,715 posto.

BOJ će se uglavnom usredotočiti na brzinu poteza i uskočiti, uglavnom putem hitnih operacija kupnje obveznica, kako bi obuzdao nagli porast prinosa, kažu za Reuters izvori upoznati s politikom BOJ-a.

BOJ također želi spriječiti bilo kakav nagli porast prinosa za kratkoročne i srednjoročne obveznice, piše Reuters, jer oni imaju veliki utjecaj na troškove zaduživanja poduzeća. Kako bi obuzdao rast na kraćem dijelu krivulje prinosa, bankama će BOJ ponuditi dvogodišnje ili petogodišnje zajmove uz kolateral, što je potez čiji je cilj potaknuti ulagače da kupuju petogodišnje obveznice s nižim kamatama.

Pixabay.com
Kovanice japanskog Yena, Foto: Pixabay.com

Inflacija 3,1 posto, veća od cilja središnje banke

Inflacija je dosegla 3,1 posto u srpnju, premašivši cilj BOJ-a od dva posto, 16. mjesec zaredom. No, BOJ vidi povećanje kao potaknuto uglavnom čimbenicima ponude kao što su troškovi uvoza i želi više jamstava da će Japan održati inflaciju od 2 posto koju podupire potrošnja.

Izgledi plaća za sljedeću godinu stoga su ključni, tvrdi Reuters. Japanske tvrtke tradicionalno započinju svoje godišnje pregovore o plaćama sa sindikatima u ožujku.

Najveća radnička organizacija u Japanu, Rengo, bi trebala početkom prosinca iznijeti svoj cilj za povećanje plaća za sljedeću godinu, što će postaviti standard za pregovore o plaćama između uprave i sindikata. BOJ će također pomno ispitati ekonomske podatke i korporativne zarade kako bi utvrdio je li oporavak Japana dovoljno snažan da izdrži udar usporavanja globalne potražnje.

Ako je BOJ uvjeren da Japan može održati inflaciju potaknutu potražnjom od dva posto, sljedeći korak je odbacivanje ili povećanje postavljenog cilja od nula posto za prinos od 10-godišnjih obveznica i podizanje kratkoročnih stopa na nulu s -0,1 posto.

S obzirom na teško fiskalno stanje u Japanu, analitičari ukazuju i da bi prioritet bio izbjeći nagli porast dugoročnih stopa koji povećava trošak financiranja ogromnog duga zemlje. To bi moglo značiti da će BOJ zadržati ograničenje prinosa kao mjeru predostrožnosti kada podigne kratkoročne stope, kažu neki analitičari.

Za sada, piše Reuters, nema drugih najava iz BOJ-a, osim redovite konferencije za novinare guvernera Uede, koja će se održati nakon sljedećeg dvodnevnog sastanka BOJ-a o politici, koji završava 22. rujna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari