Banka Kanade: Kamatne stope možda nisu dovoljno visoke

Pixabay.com
Zastava Kanade Foto: Pixabay.com

Guverner Banke Kanade Tiff Macklem u četvrtak je rekao da kamatne stope možda neće biti dovoljno visoke da vrate inflaciju na ciljanu razinu, šaljući oštru poruku nakon što su dan ranije držali troškove zaduživanja na najvišoj razini u 22 godine.

U srijedu je Banka Kanade (BoC) zadržala svoju ključnu stopu na pet posto, napominjući da je gospodarstvo ušlo u razdoblje slabijeg rasta, ali je rekla da bi ono moglo ponovno porasti ako cjenovni pritisci potraju, prenosi Reuters.

Inflacija je ostala iznad cilja banke od dva posto već 27 mjeseci.

U govoru u gospodarskoj komori u Calgaryju, Alberti, Macklem je rekao da je jedan od mogućih razloga za ostanak inflacije iznad cilja to što je možda potrebno više vremena da stope funkcioniraju, ali druga je mogućnost “da monetarna politika još nije dovoljno restriktivna da vrati stabilnost cijena”.

“I nažalost, što dulje čekamo, to će teže biti smanjiti inflaciju”, dodao je.

Središnja banka podigla je stope za četvrtinu boda i u lipnju i u srpnju u pokušaju da ukroti tvrdoglavo visoku inflaciju. Međutim, Macklem je rekao da sada “postoji mali silazni zamah temeljne inflacije”.

Bruto domaći proizvod Kanade neočekivano je pao za 0,2 posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju, što je znak da je gospodarstvo već moglo ući u recesiju jer su više stope tonule. No inflacija je u srpnju ubrzala na 3,3 posto, a temeljne mjere ostale su na oko 3,5 posto.

“Ne želimo podizati našu referentnu stopu više nego što moramo”, rekao je Macklem, dodajući da bi stalno visoka inflacija bila gora za Kanađane od visokih troškova zaduživanja. “Moramo ostati na kursu”.

Ton govora bio je u suprotnosti s porukom kanadskih političara posljednjih dana. Prije odluke o stopama u srijedu, tri pokrajinska premijera pisala su Macklemu pozivajući ga da zadrži stope.

Nakon objave u srijedu, savezna ministrica financija Chrystia Freeland dala je rijedak javni komentar o monetarnoj politici, nazvavši je “dobrodošlim olakšanjem za Kanađane”.

Iako je Macklem primijetio da se gospodarstvo usporava od “pregrijavanja” u prvoj polovici 2022., te da je sporiji rast pomogao ublažiti pritiske na cijene, naglasio je važnost spuštanja inflacije sve do cilja od 2 posto.

“U budućnosti ćemo tražiti daljnje dokaze da pritisci na cijene popuštaju”, rekao je Macklem.

Tržišta novca vide 14 posto šanse za povećanje kamata kada se banka sljedeći put sastane krajem listopada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari