Dobit banaka u godinu dana porasla za 50 posto, najuspješnija Zagrebačka banka

HNB
Hrvatska narodna banka; Foto: Božidar Bengez/HNB

Banke u Hrvatskoj u prvom polugodištu 2023. poslovale su s dobiti od gotovo 704 milijuna eura, što je otprilike 50 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada su imale dobit od 3,6 milijardi kuna, objavila je u utorak Hrvatska narodna banka.

Najveću dobit u tom razdoblju, piše Hina, ostvarila je Zagrebačka banka, u visini od 217,3 milijuna eura, potom Privredna banka Zagreb – 156 milijuna eura, te Erste banka – 119 milijuna eura.

Sve su banke u spomenutom razdoblju pozitivno poslovale izuzev Imex banke, koja je imala gubitak od 147.000 eura.

Pokazatelji profitabilnosti povećali su se u odnosu na njihovu vrijednost s kraja prošle godine – prinos na imovinu povećao se tako s jedan na 1,9 posto, a prinos na kapital s 8,2 na 16,8 posto, navode iz HNB-a.

Imovina banaka u prvom polugodištvu iznosila je 74 milijarde eura, te je bila za 2,6 posto manja nego krajem 2022. godine, pri čemu se imovina većine banaka smanjila.

Smanjenje neprihodujućih kredita i predujmova (NPL) za 6,1 posto te smanjenje kredita i predujmova za 5,4 posto rezultirali su time da je udio NPL-ova u ukupnim kreditima i predujmovima na kraju prve polovine ove stagnirao na tri posto u usporedbi s krajem 2022. godine.

Kako objašnjavaju iz HNB-a, glavni utjecaj na smanjenje ukupnih kredita i predujmova imalo je smanjenje sredstava položenih kod središnje banke.

Ključni pokazatelji kapitaliziranosti bankovnog sustava na visokim su razinama, a stopa ukupnoga kapitala bankovnog sustava iznosila je 23,2 posto. Sve kreditne institucije imale su stopu ukupnoga kapitala veću od propisanog minimuma od osam posto, ističu iz središnje banke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari