Intesa Sanpaolo, vlasnica Privredne banke Zagreb, u drugom tromjesečju povećala neto prihod za 18,7 posto

Foto: Ono Kosuki/Pexels

Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o skoku dobiti i prihoda u drugom tromjesečju zahvaljujući višim kamatama, piše Hina.

U razdoblju od travnja do lipnja neto prihod bio je veći za 18,7 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosio je 6,34 milijarde eura, pokazalo je izvješće objavljeno krajem prošlog tjedna.

Neto prihod od kamata poskočio je za 71,3 posto, na 3,58 milijardi eura, dok su neto prihodi od od naknada i provizija smanjili se za 1,7 posto, na 2,22 milijarde eura.

Otprilike je prepolovljena neto prilagodba kredita, na 367 milijuna eura, odražavajući visoku poredbenu osnovicu u prošloj godini kada je iznos uključivao 292 milijuna eura povezanih s izloženošću Rusiji i Ukrajini.

Neto rezervacije i neto otpis druge financijske imovine bili su pak otprilike dvostruko veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dosegnuvši 121 milijun eura.

Vlasnica Privredne banke Zagreb zaključila je drugo tromjesečje s konsolidiranom neto dobiti od 2,27 milijardi eura, većom za 74,6 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Izvršni direktor banke Carlo Messina rekao je analitičarima da se talijanske tvrtke bolje nose s rastućim troškovima kredita od drugih u Europi zahvaljujući restrukturiranju gospodarstva nakon globalne financijske krize.

„Ako pogledate financijske uvjete kompanija u Italiji, vidjet ćete da su depoziti… blizu 400 milijardi eura”, kazao je Messina.

Intesa sada očekuje neto dobit u ovoj godini “znatno iznad” prognoziranih sedam milijardi eura. U strategiji objavljenoj u veljači procijenila je da će iznositi 6,5 milijardi milijardi eura.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari